'Eetstraat' Avenue Madeleine geopend

KLANTEN KIEZEN UIT ELF STANDJES WAAR GERECHTEN À LA MINUTE WORDEN GEMAAKT

Rudy Maes en Valerie Buyse met achter hen de eetstraat met elf eettafels.
Foto Xavier Coppens Rudy Maes en Valerie Buyse met achter hen de eetstraat met elf eettafels.
Salons Cortina in Wevelgem heeft met het unieke concept van Avenue Madeleine weer een volwaardig restaurant . Zaakvoerder Rudy Maes (57) creëerde in het voormalige Pinot Gris een lange eetstraat met elf verschillende eetstanden. Kostprijs: 600.000 euro.

Je kan sinds zaterdag weer terecht in het restaurant van Salons Cortina, dat voortaan de naam Avenue Madeleine draagt. De nieuwe naam, Avenue Madeleine, verwijst naar een belangrijke wijziging in het concept. Wie er gaat eten, maakt eerst zijn keuze in de eetstraat, bij elf verschillende standjes.

Verse bereidingen

"Ik zocht een nieuw concept, waarbij het personeel niet langer klanten aan tafel moet bedienen. In de eetstraat met elf eettafels worden gerechten à la minute klaargemaakt. We gaan voor een bijzonder uitgebreid assortiment met topbereidingen van verse kreeft, schaal- en schelpdieren tot Belgische witblauw, met ook een soepbar, stoofpotjes, grillades uit een houtskooloven, een uitgebreide kaaskeuze en een desserttafel. Wie rondkuiert in de eetstraat, merkt dat Avenue Madeleine niet zomaar een buffetformule is", licht Rudy Maes toe.


Rudy werd grootgebracht door zijn grootmoeder Madeleine. "Mijn mémé was gastvrij en op het fornuis stonden de potten vol lekkers altijd te pruttelen. De sfeer aan haar tafel was altijd top. Vandaar dat ik mijn nieuw eetconcept opdraag aan haar. Mijn vader Robert was patissier. De eettafel met mini-boules de Berlin, huisgebakken koekjes, tartelettes en roomijs, krijgt daarom de naam 'Petit Robert'."


Rudy Maes nam vijf jaar geleden de gekende zaak Salons Cortina met hotel en feestzalen over. De zaak telde met Pinot Gris ook een restaurant. De zaak draaide slechts tien maanden met de nieuwe zaakvoerder. Sindsdien was hij op zoek naar een nieuwe formule. De metamorfose van Pinot Gris naar Avenue Madeleine kostte zaakvoerder Maes 600.000 euro. Avenue Madeleine is zeven dagen op zeven open, zowel 's middags als 's avonds. In de week zullen minstens vijf personeelsleden de eettafels verzorgen en aanvullen. In de open keuken achter de eettafels worden de gerechten klaargemaakt. Naast een daglunch van 15 euro kost de goedkoopste comptoirformule in de week 28 euro. "Het personeel in de zaak zal meer tijd hebben om zich over de klanten te ontfermen."

"Samen met gezin"

Jaarlijks investeert Rudy Maes liefst 800.000 euro in zijn acht horecazaken in Kuurne, Waregem, Torhout, Ieper, Pittem, Sint-Eloois-Winkel en Wevelgem. "Nu het restaurant en de feestzalen van Salons Cortina gerenoveerd zijn, start ik volgende maand met het opsmukken van de 25 kamers van het hotel."


Elk weekend werken 250 personeelsleden in de acht verschillende restaurants. Op maandbasis komen 12.500 mensen eten in een van de restaurants van Rudy. Zoon Alexis runt huis Cleen Schardauw in Sint-Eloois-Winkel en dochter Laurence (16) volgt een hotelopleiding in Brugge. "En onze kleinste dochter Marie-Julie (6) is nu al een echte keukenprinses", lacht Maes. "Dat geeft mij de meeste voldoening. Ik werk hard, maar kan een leuke job uitoefenen, samen met mijn gezin."