Wetteraar biedt platenhoezen van Andy Warhol aan in Stukken van Mensen op Vier: “Elf stuks heb ik dubbel”

Roland Wijmeersch met de platenhoezen ontworpen door Andy Warhol.
Didier Verbaere Roland Wijmeersch met de platenhoezen ontworpen door Andy Warhol.
Roland Wijmeersch uit Wetteren staat al tientallen jaren achter de draaitafels als dj. Hij is ook een fervent verzamelaar van speciale platenhoezen. Zo bezit hij een unieke collectie door Andy Warhol ontworpen. In de zesde aflevering maandag van Stukken van Mensen op Vier biedt hij zijn collectie aan de experts aan. “Elf stuks heb ik dubbel, dus die wil ik verzilveren”, zegt de verzamelaar.
Vier

Andy Warhol (1928- 1987) was een Amerikaans acteur, producer en iconisch kunstenaar. Hij was één van de bezielers van de popart en drukte zijn stempel op de kunst in de jaren 50, 60 en 70. In zijn carrière ontwierp hij ook zo’n 25 platenhoezen voor onder meer Diana Ross, Aretha Franklin, Paul Anka, The Rolling Stones en The Velvet Underground van Lou Reed. Voor de Rolling Stones creëerde hij de legendarische hoes van Sticky Fingers (met een ritssluiting op de cover). En het originele schilderij in de hoes van The Velvet Underground werd na zijn dood voor anderhalf miljoen pond (bijna 1.850.000 euro) verkocht.

Het originele schilderij van deze hoes ging voor 1,5 miljoen pond onder de hamer.
Didier Verbaere Het originele schilderij van deze hoes ging voor 1,5 miljoen pond onder de hamer.

Voor deze platenhoezen betalen verzamelaars, ondanks een vrij grote oplage, ook vandaag nog vlotjes honderden euro’s. Roland Wijmeersch kon de afgelopen jaren 11 platen uit de reeks van 25 aankopen op beurzen en veilingen. “Die elf platen heb ik meermaals in mijn collectie. Maar sommige ontwerpen die Warhol maakte voor kleinere bluesartiesten zijn onvindbaar of onbetaalbaar”, zegt Roland. 

“Het programma Stukken van Mensen is steeds op zoek naar speciale of zeldzame objecten. Ik denk dat ik de enige Vlaming ben, die elf van deze iconische hoezen in zijn bezit heeft. Dat hadden ze bij Vier nog nooit aangeboden gekregen. Andy Warhol blijft natuurlijk een iconisch figuur”, zegt Roland. 

Of zijn collectie maandag door één van de vier experts wordt aangekocht, mag hij nog niet verklappen. Maar expert Paul is alvast gefascineerd en stond al enkele keren in de buurt van Warhol. “Ik heb regelmatig naast Warhol gestaan, maar nooit een gesprek kunnen hebben. Hij stond vaak apart achteraan in de veiling in New York, maar hij was erg op zichzelf”.

Eén van de pareltjes uit de collectie van Roland Wijmeersch.
Didier Verbaere Eén van de pareltjes uit de collectie van Roland Wijmeersch.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.