Vrouw (54) verduisterde 385.000 euro van werkgever

Twee jaar lang schreef een 54-jarige vrouw uit Wetteren stelselmatig geld over van de bankrekening van haar werkgever naar haar eigen bankrekening. In totaal ging het om 385.175 euro. De vrouw pleegde de feiten onder meer om een schuldenberg af te betalen.

De vrouw begon in de zomer van 2013 te werken in een Willebroeks bedrijf dat installaties maakt voor car-washes. Ze werkte er op de dienst boekhouding en bedacht al snel een plannetje om aan extra geld te geraken. Zo schreef ze geld over naar haar eigen bankrekening. Eerst bleef het beperkt, maar omdat de feiten niet meteen ontdekt werden werden de bedragen steeds hoger en werd er steeds frequenter overgeschreven.


"Je kon het bijna een verslaving noemen", zei de verdediging. Toen de feiten aan het licht kwamen, ging ze meteen over te bekentenissen. Ze werd ontslagen en zowel politie als gerecht gingen op zoek naar waar het geld was. "Allemaal opgesoupeerd", luidde het.


Het geld werd volgens het parket voor twee redenen gebruikt. "Om schulden mee af te betalen en om een luxeleventje te gaan leiden", zei openbaar aanklager Karel Berteloot. "Zo kocht ze ondermeer een BMW X3, meubelen en merkkledij voor haarzelf en haar vriend. De overschotten gingen naar haar vorige werkgever in Dendermonde. Daar pleegde ze identiek dezelfde feiten." Voor de feiten in Dendermonde stond ze gisteren niet terecht. Daarvoor zal ze zich pas binnenkort moeten verantwoorden.

"Ze moet geholpen worden"

De verdediging betwiste de feiten niet maar schetste wel de context waarin de fraude plaatsvond. "Mijn cliënte had schulden door wat er bij haar vorige werkgever is gebeurd, was gescheiden en had twee tienerdochters. Toen ze begon te werken in Willebroek zag ze plots een oplossing voor haar problemen. Verkeerd? Absoluut", zei meester Sylke Vankeerberghen. Zij vroeg aan de rechter om haar een straf met uitstel op te leggen. "Ze is geen crimineel maar heeft therapie nodig. Ze moet geholpen worden", besloot meester Vankeerberghen. "Ze heeft altijd een minderwaardigheidscomplex gehad. Haar eerste huwelijk is spaak gelopen en toen ze haar nieuwe vriend leerde kennen, had ze het gevoel dat ze het niet verdiende. Daarom wou ze af en toe iets terug doen. Dat begon met het betalen van boodschappen maar ging over naar cadeautjes en reizen." De rechter nam de zaak in beraad. Vonnis op 6 maart. (TVDZM)