Vlaams Belang-raadslid Wouter Bracke even opgepakt na rel over boerkini in zwembad

Openluchtzwembad De Warande in Wetteren.
Didier Verbaere Openluchtzwembad De Warande in Wetteren.
Gemeenteraadslid Wouter Bracke (Vlaams Belang) werd woensdagavond opgepakt in De Warande in Wetteren nadat hij zijn beklag deed over enkele vrouwen in boerkini in het openluchtzwembad. Omdat hij geen gehoor kreeg, sprong hij in bermuda in het zwembad, wat verboden is. Boerkini’s worden wel getolereerd in het openluchtdomein. Gemeenteraadslid Bracke roept op om vrijdag massaal in zwemshort in het bad te springen.

In het openluchtzwembad De Warande zijn zwemshorts al zeven jaar verboden om hygiënische redenen. Althans, dat zegt het reglement. Het verbod kwam er samen met de identiteitscontrole na jarenlange problemen met, vaak Brusselse, jongeren. De nieuwe dresscode in het bad moest deze groep ontmoedigen. Dat verbod wordt in de praktijk goed nageleefd. Een boerkiniverbod is er dus niet: de rechtbank oordeelde dat zwembaden in Gent en Merelbeke het kledingstuk niet mogen verbieden.

Facebook live

“Ik heb dit aangekaart bij de redders en de directeur. Ook de security trad niet op. De hele dag worden de reglementen hier met de voeten getreden. Er wordt gezwommen in bermuda’s en in T-shirts. De reglementen zijn er nochtans voor iedereen”, zegt een misnoegd raadslid Wouter Bracke (VB). “Ik ben toen inderdaad uit protest live op Facebook gegaan en met een bermuda in het zwembad gesprongen. Pas na de commotie op onze pagina kwam de politie langs en haalde enkele mensen met bermuda uit het bad. Toen ik hen vroeg om iedereen, dus ook de dames in boerkini, uit het water te halen, kreeg ik te horen dat ik me niet moest moeien. Ik riep hen nog toe of ze de dames met een lang kleed in het kinderbad niet durfden aanspreken. Waarop ik in de boeien werd geslagen. In het commissariaat kreeg ik de keuze. Naar huis gaan of opnieuw naar het zwembad en een nachtje cel riskeren. Ik ben dan maar naar huis getrokken, maar ik betreur de feiten. Iemand die de problemen aankaart, wordt blijkbaar niet getolereerd”, zegt Bracke.

Vlaams Belang protesteert tegen het feit dat zwemshorts en boerkini's getolereerd worden in het openluchtbad.
Vlaams Belang Wetteren Vlaams Belang protesteert tegen het feit dat zwemshorts en boerkini's getolereerd worden in het openluchtbad.

Burgemeester Alain Pardaen (CD&V) laat de boerkini voorlopig nog toe in het zwembad omdat de rechtbank dit nu eenmaal zo beslist heeft. De politie zal donderdag extra controles houden in het zwembad. Vlaams Belang roept op om vrijdag om 17.30 uur massaal in het bad te springen met de verboden zwemshort. “Indien het bestuur van Wetteren in extremis de boerkini alsnog zou verbieden, dan blazen we de actie af”, besluit Bracke.
59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny De Graeve

  Dank aan de politie van Wetteren. Respect! Laat die paar vrouwen toch zwemmen, misdoen toch niets zeg. En het is zwemkledij. Intolerante sukkelaar.

 • Mario Micom

  Ze mogen hun zwembaden met boerkini houden, bedankt voor de melding, hier ga ik alvast nooit meer naartoe lijkt mij echt niet hygiënisch. 4 meter stof toelaten en 30 cm niet? Ben je echt serieus? België is echt wel om te lachen en u gediscrimineerd te voelen.

 • thomas Van Nieuwenhuyze

  Het klopt inderdaad niet dat ik vorig jaar de toegang van dit specifieke zwembad werd ontzegd door mijn half lange zwembroek wegens " hygiënische redenen" maar iemand met een boerkini wel welkom is, dit is te gek voor woorden....

 • Chouf Chaouen

  Lekker voor hem leef en laat leven word ook kotsziek van al die reacties

 • Bart Hollevoet

  De wet overtreden om mensen te verjagen die de wet niet overtreden. Overlast veroorzaken in een zwembad nadat je een commissie hebt samengeroepen omdat vreemdelingen zogezegd overlast veroorzaken in zwembaden. Wie dit nog probeert goed te praten, beledigt zijn eigen intelligentie. En wie nog geloofde dat Vlaams Belang een andere partij is dan Vlaams Blok, die is weer eens uit de droom geholpen.