Van Hauwermeirsmolen open op Open Molendag

Molenaar Roel geeft rondleidingen in de molen
Didier Verbaere Molenaar Roel geeft rondleidingen in de molen
Naar aanleiding van Open Molendag op zondag 7 oktober zet de Van Hauwermeirsmolen aan de Watermolenstraat in Massemen de deuren open. 

De molen werd eind juli erkend als Open Erfgoed en is zo het vijfde monument in Vlaanderen dat deze titel draagt. “Open Monumentendag staat in teken van onze luguber scheefstaande industriële schoorsteen. Die schouw werd gebouwd in 1909 en diende als rookafvoer voor de stoomketel in de olieslagerij. Er loopt nu een dossier voor restauratie bij het Agentschap Erfgoed”, weet Agnes Bellemans van de van Hauwermeirsmolen. Zondag wordt er de hele dag gemalen en geeft molenaar Roel er rondleidingen. 

“Het rijke archief van de familie Van Hauwermeir wordt tentoongesteld. Daarin zie je facturen en offertes voor de bouw van de schoorsteen en de olieslagerij, de originele blauwdrukken van de stoomketel geleverd door de firma Mahy uit Gent, de vrachtbrieven en vele andere documenten. Zo leerden we dat vier kuipen metsmortel in 1909 toen 4 frank kostte en en twee karren zavel zonder vervoer 2 frank. De bouw van de 25 meter hoge schouw kostte 25 frank per kubieke meter”, vertelt Agnes. Kinderen kunnen er zondag de schoorsteen nabouwen met wilgenblokken. En om 16 uur speelt De Bevlekte Ontvangenis. Toegang is gratis.  
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.