Strafonderzoek treinramp wordt definitief afgesloten

Uitspraak op 11 december voor rechtbank

In Wetteren ontspoorden op 4 mei 2013 wagons met chemische producten en vatten vuur.
Didier Verbaere In Wetteren ontspoorden op 4 mei 2013 wagons met chemische producten en vatten vuur.
Het strafrechtelijk onderzoek van de treinramp in Wetteren wordt op dinsdag 11 december definitief afgesloten. Dan zal de procureur het verval van vervolging van machinist Gérardus Storm vragen aan de rechtbank van in Dendermonde. De treinmachinist werd als enige schuldige aan de ramp aangeduid, maar is in 2015 overleden.

Uit het onderzoek bleek dat de man veel te snel reed en zo de ontsporing van de trein met giftig acrylnitril veroorzaakte. In de nacht van 3 op 4 mei 2013 ontspoorden zeven wagons van een konvooi met achttien wagons in Wetteren. Drie wagons raakten doorboord en de giftige stof kwam vrij. Eén buurtbewoner, de 64-jarige Willy Van Poucke, overleed ’s namiddags nadat hij giftige dampen uit de riolering zou hebben ingeademd. Uiteindelijk werden bijna 2.000 mensen geëvacueerd en werden duizenden bloedstalen genomen van getroffen inwoners van Wetteren. 

Reeds op 27 mei 2016 stelde het parket zijn resultaten en eindvordering voor. Het openbaar ministerie kwam toen tot het besluit dat het ongeval “volledig en uitsluitend” het gevolg was van de fout van de treinbestuurder. “Met een verval tot vervolging moet nu een definitief einde komen aan het strafrechtelijk luik van het onderzoek. De kans dat er nog extra onderzoeksdaden worden gevraagd, is ook klein. De procureur vraagt daarom het verval”, zegt Iris Naessens, directeur van het Justitiehuis in Dendermonde. 

Burgerlijke procedures

 Wat rest zijn burgerlijk procedures en verzekeringsmaatschappijen die onderling moeten uitvechten wie welke schade zal betalen. Ook de schadevergoedingen aan slachtoffers zal via burgerlijke rechtbanken worden afgehandeld. Alle geregistreerde benadeelde personen kregen onlangs een brief en kunnen het dossier van 6 november tot 7 december inkijken op de correctionele griffie van de rechtbank in Dendermonde. “Wel opletten want een verklaring van benadeelde persoon, is geen burgerlijke partijstelling. Wie inzage wil in het volledige gerechtelijke dossier moet zich burgerlijke partij stellen”, besluit Naessens.  
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • FRANS DE PREZ

    Wat een klucht