Straffer dan Bernal, in afstand dan toch. Wielertoeristen rijden Tour om geld in te zamelen voor onderzoek naar kankeronderzoek

Het team wordt gefeliciteerd door Sandra Rasschaert, de weduwe van Serge Baguet.
Didier Verbaere Het team wordt gefeliciteerd door Sandra Rasschaert, de weduwe van Serge Baguet.
Een team van acht wielertoeristen uit Vlaanderen en Nederland reed drie weken lang de volledige Tour de France daags voor de profs en arriveerde zaterdag reeds op de Champs-Elysées. Ze reden zo’n 3.400 kilometer, meer dan Bernal en Allaphilippe. Het team werd zaterdagavond in Wetteren bij organisator Frédéric De Backer thuis opgewacht door Sandra Rasschaert, de weduwe van Serge Baguet.

Wielerliefhebber Frédéric De Backer (36) uit Wetteren reed de Tour de France reeds in 2012 en 2015 om geld in te zamelen voor het Kinderkankerfonds. Voor deze 106de editie tussen Brussel en Parijs vond hij acht avonturiers om hem te vergezellen op de tocht van 3480 kilometer over 21 ritten. Samen met Philippe Van Laethem uit Oudegem, Dirk D’Haeseleer uit Ninove, Yves Demoor uit Brussel, Koenraad Vael uit Temse en Nederlanders Cindy en John Oppers en Roelof De Groot en begeleiders Albert Kieft, Miente Pera en Wendy Hutsebaut haalden ze de finish in Parijs. En in de laatste week, vanaf de tijdrit in Pau, kreeg het team nog het gezelschap van Tom Van Laethem.  

Het Vlaams Nederlands team dat de Tour reed één dag voor de profs.
Didier Verbaere Het Vlaams Nederlands team dat de Tour reed één dag voor de profs.

“Op vrijdag 5 juli reden we in Brussel met 75 liefhebbers de eerste etappe ten voordele van Ride for Serge om geld in te zamelen voor het darmkankeronderzoek. Daarmee haalden we 500 euro op voor de stichting. Maar onze hele Tour de France was een hommage aan Serge Baguet en een reclametour voor zijn stichting naar darmkankeronderzoek”, zegt Frédéric De Backer.

Serge Baguet uit Letterhoutem was profwielrenner tussen 1990 en 2007 bij onder meer Lotto en Quick-Step. Zijn mooiste overwinning haalde hij in 2001 toen hij een touretappe won en hij werd ook Belgisch kampioen in 2005. Na zijn carrière startte hij een bedrijfje dat fietsvakanties en stages organiseert. Hij overleed op 9 februari 2017 aan darmkanker. Sindsdien zet zijn vrouw Sandra het bedrijfje verder en zamelt geld in voor het onderzoek naar darmkanker.

Afzien door hitte en extreme beklimmingen

Drie weken lang haspelde het team alle etappes van deze Tour de France af daags voor de profs. “Wij reden zelf meer kilometers dan de profs. Want wij reden de stilgelegde etappe naar Tignes en de ingekorte rit naar Val Thorens wel volledig”, lacht Frédéric.

Het team dat telkens één dag voor de profs hetzelfde parcours aflegde.
Didier Verbaere Het team dat telkens één dag voor de profs hetzelfde parcours aflegde.

“Het was mijn derde Tour maar dit was wel de zwaarste ooit. De organisatie zoekt steeds extremere beklimmingen op voor het spektakel en de sensatie. En dan was er nog de hitte met ritten in temperaturen tot 44 graden op het vlakke en 30 graden in de Alpen. Vooral de koninginnenrit naar de Galibier was loodzwaar. In tegenstelling tot de profs vertrokken wij wel reeds om 8 uur ’s morgen en onze gemiddelden liggen uiteraard ook lager met 20 per uur in de bergen en zo’n 30 kilometer per uur op het vlakke. Maar niemand is in de problemen geraakt en ook mechanisch zijn we gespaard met amper één platte band en twee gebroken spaken”, zegt Frédéric. Het team van begeleiders zorgde gelukkig ook voor de nodige inwendige brandstof onderweg. En er waren ook aanmoedigingen van wielerliefhebbers die soms dagen vooraf op een col kamperen.

In je bed

De Tour de France heeft hij als wielerliefhebber nauwelijks gevolgd. “Na de rit en het eten kropen we meestal vroeg in ons bed. Zoals de echte profs weten : De Tour win je in je bed”, besluit Frédéric. Weduwe Sandra Baguet kwam het team onderweg aanmoedigen en wachtte hen samen met familie, vrienden en schepen van sport Dietbrand Van Durme zaterdagavond op in Wetteren met een welverdiende medaille en een trofee voor hun prestaties.

Frédéric De Backer wordt gefeliciteerd door schepen Dietbrand Van Durme (Eén Wetteren) voor zijn derde tourdeelname.
Didier Verbaere Frédéric De Backer wordt gefeliciteerd door schepen Dietbrand Van Durme (Eén Wetteren) voor zijn derde tourdeelname.
Het voltallige team haalde Parijs.
RV Het voltallige team haalde Parijs.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.