Race tegen tijd, gevecht tegen wind

LEERLINGEN SCHEPPERS SCHIKKEN 175.000 BLOEMEN TOT RECHTVAARDIGE RECHTERS

Vrijwilligers en leerlingen werken in weer en wind aan het tapijt.
Foto Didier Verbaere Vrijwilligers en leerlingen werken in weer en wind aan het tapijt.
Het paneel van de Rechtvaardige Rechters ligt op de Markt in Wetteren. Tot zondag kan je er het 750 vierkante meter groot bloementapijt van het gestolden deel van het Lam Gods bewonderen. Leerlingen van de afdeling Tuinbouw uit het Scheppers Instituut schikten gisteren de 175.000 bloemen. Een gevecht tegen de tijd, de regen en de wind.

Vijf jaar na het succesvolle Tuin 2012 pakt Wetteren uit met een nieuw bloemen- en bomenparadijs. De Rechtvaardige Rechters in Bloei is 750 vierkante meter groot. Je ziet niet alleen de Rechters, maar ook bossen, rotsen, heuvels en lucht. De Rechters worden ingevuld met begonia's. De bossen en de heuvels gaan de hoogte in. De torens en kastelen prijken meters hoog in de lucht.


Het tapijt zelf werd gisteren aangelegd met begonia's, klimop, lavendel en dahlia's. Leerlingen van het 7de jaar tuinaanleg werkten sinds maandag 25 uur aan het volledige bloementapijt. Gisteren kregen ze de hulp van 25 vrijwilligers om de 175.000 bloemen zorgvuldig aan te brengen. "Het tapijt bestaat voor 90 procent uit begonia's, aangevuld met paarse dahlia's die we in Nederland lieten kweken. We proberen het schilderij zo getrouw mogelijk na te bootsen", zegt leerkracht Marc Van Durme van Scheppers. Samen met vakleraar Wim Vits en ontwerper Wim Finck is hij de stuwende kracht achter het huzarenwerkje.

Het bloementapijt van De Rechtvaardige Rechters op de Markt.
Foto Didier Verbaere Het bloementapijt van De Rechtvaardige Rechters op de Markt.

Plannetje in de hand

Op plastic zeil tekende Wim Finck het schilderij van de gebroeders Van Eyck na en met een plannetje in de hand werden de bloemen en planten op de juiste plaats gelegd. Ook tijdens de regenvlagen bleven de leerlingen en vrijwilligers naarstig doorwerken.


"Het schilderij zelf is zo'n 350 vierkante meter groot en bevat 175.000 bloemen van een 5-tal kwekers uit de regio. Die werden pas donderdag geplukt zodat ze vers blijven. Daarnaast is er een verborgen tuin waarin 74 plantensoorten staan die op het originele schilderij van 600 jaar geleden staan . Dat zijn voornamelijk geneeskrachtige planten. We vonden ze in de natuur en bij kwekers terug. Op een heuvel van 350 kubieke meter zand bouwen we ook torens en rotspartijen", zegt Van Durme. "Begonia's zijn teer en houden slechts vier dagen hun kleur en vorm. Onze grootste vijand waren de regen en de wind."


Het schilderij en de diefstal uit de Gentse Sint-Baafskathedraal in 1934 is onlosmakelijk verbonden met Wetteren aangezien hoofdverdachte Arsène Goedertier in het centrum woonde, op een boogscheut van de Markt. Op zijn sterfbed bekende hij .


Het tapijt is te bewonderen vandaag, morgen en zondag van 10 tot 22 uur. Info: www.wetteren.be.

De leerlingen van Scheppers met de bloemen.
Foto Didier Verbaere De leerlingen van Scheppers met de bloemen.