Overleg over behoud van bunker langs Schelde uit Tweede Wereldoorlog

In 2010 was de bunker nog volledig overwoekerd.
bunkergordel.be In 2010 was de bunker nog volledig overwoekerd.
Het gemeentebestuur van Wetteren wil De Vlaamse Waterweg overtuigen een bunker langs de Schelde achter de school van Sint-Lodewijk te vrijwaren van sloop. Het bunkertje, dat deel uitmaakte van de verdedigingslinie en de bunkergordel rond Gent in de Tweede Wereldoorlog, staat immers niet op de plannen van de Dienst Vlaamse Waterweg. 

De dijken moeten er volgens de huidige Sigma-plannen worden verhoogd en er komt een fietspad. Luc Van de Sijpe van bunkergordel.be vecht sinds 2010 voor het behoud van deze en andere waardevolle bunkers. “Op de plannen voor de Sigma-werken en de herinrichting van de Schelde-oevers stond het bunkertje niet vermeld. Het was ook totaal overwoekerd”, zegt Luc. Hij maakte de bunker en de omgeving vrij van onkruid en zat afgelopen week samen met enkele Wetterse schepenen en de diensten toerisme en archief en erfgoed. Het gemeentebestuur gaat nu een gefundeerd dossier opstellen voor het behoud van de bunker. Het gaat ook enkele mensen van de Vlaamse Waterweg uitnodigen om de situatie ter plaatse te bekijken.

bunkergordel.be

“Het bunkertje is een uniek exemplaar en op de Gentse linie één van de meest intacte restanten van de strijd om Gent. Het draagt ook letterlijk nog de sporen van de strijd die zich aan Bruggenhoofd Gent, tussen Kwatrecht en rand Betsberg Oosterzele, tussen 20 en 23 mei 1940 afspeelde”, legt Luc uit. 

De gemeente Wetteren wil dat de bunker behouden blijft als erfgoed. De bunker slopen voor de aanleg van een fietspad zou zeker ook 25.000 euro kosten. Hij is immers opgetrokken uit gewapend beton. Het fietspad er omheen leggen is voor Van de Sijpe de enige juiste oplossing. “We gaan ook samen zitten om de bunkerlijn tussen Wetteren en Melle verder als toeristische en geschiedkundige attractie uit te bouwen”, besluit Luc.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • An Schepens

    Beste Carolo Belami, Herinneringen aan de vorige oorlog weerhouden ons ervan de volgende te starten.