Meer vragen voor slachtoffers giframp

GROTERE ONGERUSTHEID NU BESTUURDER ONTSPOORDE TREIN OVERLEDEN IS

Slachtoffer Jaqueline met de brief van het gerecht die ze zelf niet kreeg toegestuurd, maar via haar kinderen te zien kreeg.
Foto JVK Slachtoffer Jaqueline met de brief van het gerecht die ze zelf niet kreeg toegestuurd, maar via haar kinderen te zien kreeg.
De bestuurder van de ontspoorde giftrein die meer dan twee jaar geleden in Wetteren een chemische ramp veroorzaakte, is overleden. Dat heeft het gerecht deze week bekendgemaakt in een brief aan alle slachtoffers en betrokkenen. "We vrezen dat we nu nooit zullen weten wat er juist gebeurd is."

4 mei 2013 staat in Wetteren in het collectieve geheugen gegrift als de grootste rampdag in de recente geschiedenis van de gemeente. Die dag ontspoorde een goederentrein die was volgeladen met giftig chemisch product. Giftige dampen sijpelden in geen tijd door tot in de riolering van de omwonenden. Pas na verloop van tijd werden de ware omvang en gevolgen van het incident duidelijk. Een oudere man overleed nadat hij de dampen had ingeademd, een honderdtal anderen raakten gewond.


De machinist van de trein was een Nederlander die in opdracht van het Duitse bedrijf DB Schenker reed, in naam van NMBS Logistics. Uit onderzoek bleek dat de man een sein had genegeerd en bovendien aan het dubbele van de toegelaten snelheid reed. Daarom zag het er tot voor kort naar uit dat hij zich voor de rechter zou moeten verantwoorden. Nabestaanden van de overledene hadden het in de media zelfs over 'onopzettelijke doodslag'. Nu de man plots is overleden, komt die strafrechterlijke vervolging er nooit.

Schadevergoeding

"Maar het onderzoek loopt wel nog. Alle burgerlijke partijstellingen blijven van kracht", benadrukt Annemie Serlippens van het parket Oost-Vlaanderen. "Dit betekent dus niet dat de slachtoffers geen schadevergoedingen meer kunnen krijgen."


Toch zijn sommige slachtoffers niet gerust over de afloop van het verhaal. "Voor ons waren de gevolgen enorm", reageert Jaqueline De Schaepmeester. "Ik heb die dag bijna vijf keer de dodelijke dosis ingeademd en heb het maar nipt overleefd. De ziekenhuisopname en alle ingrepen hebben me duizenden euro's gekost. Ik moet ook nog zeer veel vernieuwen in mijn huis vooraleer ik er terug kan intrekken. Mijn kinderen hebben bovendien een jaar lang niet kunnen werken omdat ze voor mij moesten zorgen. We hebben daarvoor nog totaal geen compensatie gekregen."


"Het gaat voor ons zeker niet alleen om het geld", springt dochter Iralina haar moeder bij. "Onze grootste vrees is dat we nooit helemaal zullen weten wat er precies gebeurd is. We hopen dat het onderzoek niet wordt afgesloten voor alles is uitgeklaard. Het is erg om telkens weer met die dag te worden geconfronteerd. We weten te weinig, de communicatie liet altijd te wensen over."