Meer dan 100 patiënten in triagecentrum Laarne: “Maar enkel zorgverleners met koorts worden hier getest op Covid-19”, zegt dokter Joke Van Steenkiste

Dokter Joke Van Steenkiste aan het werk in het COVID-19 triage centrum in Laarne
Didier Verbaere Dokter Joke Van Steenkiste aan het werk in het COVID-19 triage centrum in Laarne
Zaal Skala in Laarne is sinds vorige donderdag ingericht als triagecentrum voor vermoedelijk besmette Covid-19-patiënten. Na doorverwijzing door de huisarts worden zij in dit medische noodcentrum onderzocht en indien nodig doorverwezen naar het ziekenhuis. “Momenteel testen wij hier enkel nog zorgverleners met koorts op Covid-19”, zegt dokter Joke Van Steenkiste.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het triagecentrum is een tussenstation tussen huisarts en ziekenhuis. Zonder verwijzing van de huisarts kan je er niet terecht. “Als je symptomen vertoont van griep, bel dan steeds eerst naar je huisarts. Hij zal je dan doorverwijzen naar ons. Mensen die echt ziek zijn, worden dan naar een ziekenhuis doorgestuurd. Andere, minder zieke patiënten, raden wij aan om thuis uit te zieken”, zegt dokter Joke Van Steenkiste. Zij is één van de vrijwillige huisartsen van de Vesaliuskring die het triagecentrum bemannen. De huisartsenkring organiseert dit in samenwerking met het ASZ-ziekenhuis, de drie lokale besturen en de eerstelijnszorgzone Scheldekracht.

Dokter Joke Van Steenkiste aan het werk in het COVID-19 triage centrum in Laarne
Didier Verbaere Dokter Joke Van Steenkiste aan het werk in het COVID-19 triage centrum in Laarne

102 patiënten op één week

Afgelopen week werden al 102 personen doorverwezen naar het triagecentrum met een opmerkelijke stijging sinds donderdag van 60 naar 102 patiënten. “Die stijging ligt in de lijn der verwachtingen. De piek van de pandemie is nog niet bereikt in België, dus dit cijfer zal alleen maar stijgen de komende dagen. Hier ter plaatse testen we momenteel ook enkel nog zorgverleners met koorts. Andere mensen met symptomen die naar een ziekenhuis worden doorverwezen, zullen daar worden getest. De boodschap is duidelijk: Blijf in uw kot en hou afstand”, zegt dokter Van Steenkiste.

Consultatieruimte in het triagecentrum van Laarne.
Didier Verbaere Consultatieruimte in het triagecentrum van Laarne.

Sinds de opstart van het triagecentrum werden een tiental patiënten doorverwezen naar een ziekenhuis voor verdere verzorging. “In Laarne zijn er volgens onze gegevens nog geen overlijdens, maar uiteraard hebben we ook schrik voor de situatie in de woonzorgcentra als grootste risicogroep”, zegt schepen Hilde Nobels (N-VA). Momenteel is enkel in Wichelen een coronabesmetting vastgesteld in het woonzorgcentrum Molenkouter. Daar overleden al drie bewoners, zijn er nog zes besmet en worden zestien bewoners nauwlettend opgevolgd.

De wachtzaal in het triagecentrum in Laarne op veilige afstand van elkaar.
Didier Verbaere De wachtzaal in het triagecentrum in Laarne op veilige afstand van elkaar.
Covid-19 testkits - Triagecentrum Laarne
Didier Verbaere Covid-19 testkits - Triagecentrum Laarne
Zaal Skala in Laarne is ingericht als triagecentrum voor Covid-19 patiënten.
Didier Verbaere Zaal Skala in Laarne is ingericht als triagecentrum voor Covid-19 patiënten.
Tijl De Bock aan het onthaal achter glas in het triagecentrum in Laarne.
Didier Verbaere Tijl De Bock aan het onthaal achter glas in het triagecentrum in Laarne.
Covid-19 testkits - Triagecentrum Laarne
Didier Verbaere Covid-19 testkits - Triagecentrum Laarne