Les in zelfgebouwde lokalen

DUIZEND LEERLINGEN SCHEPPERS TREKKEN GEBOUW OP AAN HELFT VAN DE PRIJS

Giovanni en Arne tonen trots hun elektriciteitskast.
Didier Verbaere Giovanni en Arne tonen trots hun elektriciteitskast.
De leerlingen van het Scheppers Instituut op de Cooppallaan openen vandaag het nieuwe schoolgebouw met twintig leslokalen dat ze eigenhandig optrokken en inrichtten. Ruim duizend scholieren werkten er de laatste zes schooljaren aan mee. Mooi meegenomen is dat het project minder dan de helft van de geraamde prijs kost.

Door een forse stijging in het leerlingenaantal van 670 naar 1.150 in amper twintig jaar moest de school uitbreiden. De directie en de Congregatie van Scheppers beslisten in 2007 zelf de bouw te financieren. "De geschatte kostprijs bedroeg toen 2,4 miljoen euro. Overheidssubsidies zouden minstens 13 jaar op zich laten wachten", legt algemeen directeur Armand De Lepeleire uit. "Ook al omdat je in zulke dossiers als school 40 procent moet bekostigen, hebben we besloten zelf te bouwen. Het gebouw hebben we opgetrokken voor 960.000 euro. Met de nomadentent en de buitenaanleg komen we aan een bedrag van 1,1 miljoen euro in plaats van 2,4 miljoen."


In 2008 werd de eerste steen gelegd. Van fundamenten tot dak, alles deden de leerlingen en de school zelf. De forse besparing van 1,3 miljoen euro zit hem in het aantal werkuren die niet betaald moesten worden. Het nieuwe gebouw telt 20 leslokalen, een refter voor 205 leerlingen, sanitaire en vaklokalen voor informatica, wetenschappen en muziek. Alles op een oppervlakte van 1.825 vierkante meter..


"Wij zijn hier begonnen in het vijfde jaar en hebben zowat alle bekabeling, elektriciteit, stopcontacten, verlichting en automatiseringen aangebracht", zeggen Arne Van Nieuwerburgh en Giovanni De Guchtenaere, leerlingen uit het zevende jaar industriële elektriciteit. "Een plezante en vooral leerrijke ervaring die je in een klaslokaal nooit zult krijgen. Hiermee hebben we een streep voor op andere leerlingen elektriciteit. En over tien jaar kunnen we nog steeds fier naar ons werk kijken", lacht Arne.


"Vooral het maken van speciale deuren en de afwerking van ramen was een boeiende uitdaging", vult Florian aan. Pieter en Michael zetten samen met de klasgenoten uit de afdeling sanitair de toiletten en de stookplaats op punt. "Ook alle meubels werden in de school vervaardigd", zegt het duo. "Dankzij onze leerlingen kon de overheid een flinke som besparen", stelt directeur De Lepeleire. En het stopt niet: nu bouwen de leerlingen een werkplaats voor de lassers en de plannen voor een afdeling hout liggen klaar.

Duizend leerlingen bouwden zes schooljaren lang aan de nieuwbouw met nomadentent.
Didier Verbaere Duizend leerlingen bouwden zes schooljaren lang aan de nieuwbouw met nomadentent.
Pieter en Michael in 'hun' sanitaire blokken.
Didier Verbaere Pieter en Michael in 'hun' sanitaire blokken.