Leerlingen Scheppersinstituut renoveren kapel

De leerlingen aan het werk aan de kapel Maria Moeder van Smarten.
Foto Verbaere De leerlingen aan het werk aan de kapel Maria Moeder van Smarten.
Leerlingen uit het 7de jaar Renovatie van het Scheppersinstituut in Wetteren zijn gestart met de renovatie van de Kapel Maria Moeder van Smarten in de Watermolenstraat in Massemen.

De kapel uit 1886, ooit eigendom van de landbouwersfamilie Van Hauwermeiren, werd in 2005 geklasseerd als monument. De gemeente Wetteren diende in 2008 een renovatiedossier in bij Onroerend Erfgoed en kreeg nu groen licht voor de werken.


"We werken samen met leerlingen van Scheppers en voeren dit uit zonder subsidies. De werken zijn geraamd op 38.000 euro. Maar die kosten zullen lager liggen omdat we geen uurloon betalen. De educatieve waarde van zo'n project is groot", zegt schepen van Patrimonium Leentje Grillaert.


Voor de leerlingen is dit inderdaad een unieke praktijkervaring. Tot het einde van dit jaar gaan ze wekelijks enkele uren aan de slag. "De binnenmuren worden gestript en opnieuw bepleisterd en het dakgebinte wordt grondig gecontroleerd en indien nodig vervangen. Buiten wordt alle verf op de bakstenen verwijderd, metselwerken hersteld, goten aangepakt en drainages van de omgeving uitgevoerd. Nadien wordt de kapel herschilderd. Samen met de architecten en op basis van het rapport van Onroerend Erfgoed wordt ook het interieur aangepakt", legt Serge Dewyse, adjunct-directeur van Scheppers uit.


Het gemeentebestuur van Wetteren heeft ook plannen voor de renovatie van de neogotische grafkapel uit 1870 in de Molenstraat en een kapel aan de Processieweg in Wetteren-Ten-Ede.


(DVL)