Leerlingen Scheppers richten zelf nieuwe lasafdeling in

De leerlingen van het zesde jaar in hun nieuwe lasafdeling met individuele lascabines.
Foto Didier Verbaere De leerlingen van het zesde jaar in hun nieuwe lasafdeling met individuele lascabines.
Het Scheppers Instituut op de Cooppallaan in Wetteren opent vanavond een nieuwe lasafdeling. De leerlingen hebben zelf de ruimte ingericht. De technische school investeerde 800.000 euro eigen middelen in de afdeling.

"Enkel de 900 vierkante meter grote hal werd door een aannemer in staalstructuur opgetrokken. Als school zijn we niet uitgerust om deze constructie zelf te bouwen. De leerlingen trokken in de praktijklessen de muren op, plaatsten de elektrische uitrusting, de afzuiging en rookkanalen, de 24 individuele lasruimtes met perslucht en leidingen voor zuurstof en gas, en werkten de klaslokalen af met verlaagde plafonds, centrale verwarming en sanitair", somt algemeen directeur Armand De Lepeleire op.


"De vroegere lasafdeling was veel te klein geworden. Er zitten 35 leerlingen in die richting, maar de afdeling wordt ook door zo'n honderd leerlingen uit de andere richtingen gebruikt. Bovendien voldeed ze niet meer aan de huidige milieunormen. In de nieuwe lasafdeling investeerden we 120.000 euro in de nieuwe gasafzuiging die voldoet aan alle Europese normen."


Wachten op subsidies doet de school al jaren niet meer. Zo werden al heel wat gebouwen gerenoveerd en extra geïsoleerd, werd een oude villa omgebouwd tot kinderdagverblijf en werd vorig jaar een nieuw schoolgebouw voor de jongere leerlingen opgetrokken. En de bouwwoede op Scheppers is nog steeds niet bekoeld. "Gelukkig hebben we een gulle sponsor bij de Congregatie van de Broeders van Scheppers. Als we moeten wachten op subsidies kan dat tot 15 jaar oplopen, maar er loopt aanvraag sinds 2001 voor 1 miljoen euro voor de bouw van een nieuwe schrijnwerkerij. Hopelijk kunnen we daar volgend jaar aan beginnen", zegt de directeur. (DVL)