Leerlingen bouwen modern Scheppersinstituut

SCHOOL INVESTEERT 3 MILJOEN EURO IN NIEUWE SCHRIJNWERKERIJ EN SERRES

Op dit toekomstbeeld kun je zien hoe de nieuwe schrijnwerkerij eruit zal zien.
Didier Verbaere Op dit toekomstbeeld kun je zien hoe de nieuwe schrijnwerkerij eruit zal zien.
De komende twee jaar investeert het Scheppersinstituut opnieuw drie miljoen euro in zijn gebouwen in de Cooppallaan in Wetteren. Er komt een nieuwe loods voor de schrijnwerkerij en een moderne serre voor de afdeling tuinbouw. Meteen komt er ook een extra weg om de dagelijkse schoolbussen van de rijbaan weg te houden. Opmerkelijk is dat al deze arbeid hoofdzakelijk door scholieren wordt verzet.

Het Scheppersinstituut in Wetteren leidt niet alleen bekwame vaklui op in verschillende technische richtingen. De school geeft ze ook een uitstekende praktijkervaring mee voor ze naar de arbeidsmarkt verkassen. Die ervaring doen ze grotendeels op in de eigen gebouwen. "De afgelopen dertig jaar zullen we ongeveer alle praktijkafdelingen op deze school eigenhandig hebben verbouwd en gerenoveerd. Er werd ook vijftienduizend vierkante meter oppervlakte bijgebouwd. En dit met onze eigen leerlingen, daar zijn we best wel fier op", weet algemeen directeur Armand De Lepeleire. "De 'Scheppers-aanpak' bestaat erin dat we het aandeel van een aannemer beperken tot het leveren van materialen en de uitvoering van werken die we zelf niet kunnen of mogen doen. Alle andere werken voeren onze leerlingen zelf uit. Hierdoor kunnen we de kostprijs van een project verminderen met veertig tot vijftig procent. De werken duren dan wat langer, maar het is een enorme meerwaarde voor onze leerlingen", weet directeur Serge Dewyse. De overheid subsidieert achthonderdduizend euro in het project. De overige 2,2 miljoen komt van de Congregatie van Broeders van Scheppers.


In september start Scheppers met de bouw van een nieuwe schrijnwerkerij. In een houten loods van tweeduizend vierkante meter komt een werkplaats van 1.065 vierkante meter met klassieke houtbewerkingsmachines en moderne technologie voor industriële houtbewerking. Daarnaast zijn twee ruimtes voorzien voor montage en afwerking van meubelen en keukens, een werkplaats voor aluminium ramen en deuren en vijf klaslokalen met moderne ICT. "We besteden in dit gebouw maximaal aandacht aan energiezuinige uitvoeringen met automatische lichten en ventilatie. Het hele gebouw zal volledig gekoeld of verwarmd worden met een warmtepomp", weet directeur Dewyse.

Raimond Devalck, Serge Dewyse, Lina Vissenaeken en Armand De Lepeleire in de oude serres, die tegen de vlakte gaan
Didier Verbaere Raimond Devalck, Serge Dewyse, Lina Vissenaeken en Armand De Lepeleire in de oude serres, die tegen de vlakte gaan

Moderne serres

Alles moet in gebruik zijn tegen het schooljaar 2020. Ook de 33 jaar oude serres gaan deze zomer tegen de vlakte en maken plaats voor een modern serrecomplex van 1.250 vierkante meter met de modernste neveltechnieken, ledverlichting, vloedtafels en bodemverwarming. "We hebben onder andere een kweekserre met eb- en vloed betonvloeren en een lavaveld met beregening. Of een subtraatteeltzone voor de kweek van groenten en fruit. Met deze technieken zijn we onze tijd ver vooruit. Al het water dat in deze serres wordt gebruikt, komt van een gesloten circuit met gezuiverd regenwater dat na gebruik opnieuw gezuiverd en hergebruikt wordt. In september 2018 willen we hier onze eerste aardbeien oogsten", besluit Dewyse.

Veiliger verkeer

Samen met de bouwwerken op de school, wordt meteen ook een nieuwe weg aangelegd om de schoolbussen weg te halen van de Cooppallaan. Daar stoppen nu tweemaal daags vijf schoolbussen om 350 leerlingen op te pikken. "Achteraan de nieuwe houtloods aan de kant van de Stooktestraat wordt een lusvormige weg aangelegd. Zo kunnen de bussen via de Stooktestraat het schoolterrein oprijden en parkeren zodat de leerlingen er in alle veiligheid op eigen terrein de bussen in en uitstappen. Met deze opstelling lossen we zowel het file- probleem op aan de school en zorgen we er vooral voor dat de veiligheid van de leerlingen verbeterd en gegarandeerd wordt", besluit Armand De Lepeleire.