Jonge stokers willen jenever hip maken met unieke blend

“7Knots combineert de beste eigenschappen van whisky en gin”

Michaël en Jente lanceren 7Knots, een nieuwe jeneversoort. Ze willen het oubollige drankje een jong imago geven.
Didier Verbaere Michaël en Jente lanceren 7Knots, een nieuwe jeneversoort. Ze willen het oubollige drankje een jong imago geven.
7Knots. Zo heet de nieuwe jenever van Michaël Levantaci (31) en Jente Gees (30) uit Wetteren. “Onze jenever is een unieke mix van Belgische moutwijn en jeneverbessen die gerijpt is op houten vaten. Je drinkt het puur of in hippe cocktails. We willen af van het oubollige imago van jenever en zetten deze authentieke spirit weer op de kaart”, zegt Jente.

Jenever is één van de oudste gedistilleerde dranken in Europa met een rijke geschiedenis. Reeds in de 13de eeuw werden jeneverbessen gekookt in wijn en gebruikt als medicijn. Later zal het in Vlaanderen ook gewoon als drank worden geschonken. De naam jenever mag ook enkel in Vlaanderen, Nederland en Noord-Frankrijk worden gebruikt. “Als men in het buitenland over België praat, gaat het altijd over ons bier en onze chocolade. Maar ons meest authentieke product, jenever, kent niemand. Je vindt zelfs geen jenever in de taxfreeshops op onze luchthavens. Nochtans vond je jenever reeds terug in elk cocktailboek in de 19de eeuw”, zegt Jente. “Helaas heeft jenever ook een oubollig karakter dat vaak met oude mannen, dronkaards of zatte postbodes wordt geassocieerd. Daar willen we met 7Knots dringend iets aan veranderen, want een goed gestookte jenever blijft één van de mooiste producten die er zijn.

Jenever wordt vaak geassocieerd met oude mannen en dronken postbodes. Dat willen we veranderen

Jente Gees

Jente Gees  werd afgelopen zomer nog verkozen tot beste barman in de Nikka Whisky Perfect Serve cocktail competition en reist de wereld rond om merken in de markt te zetten en cocktails te bereiden. Samen met zijn jeugdvriend Michaël Levantaci, meester-stoker bij distillerie Rubbens in Wichelen, lanceert hij  jenever 7Knots. “Belgische moutwijn is de basis van deze spirit. We voegden er ons eigen jeneverbesdistillaat aan toe die het een specifieke smaak geeft. Nadien wordt de blend gerijpt op eiken vaten. Door deze mix creëerden we een jenever met de beste eigenschappen van de beste stokerijen van ons land. De smaak is een huwelijk tussen een gin met moutige smaken en whisky met een toets van jeneverbessen”, zegt Michaël.

400 flessen in exclusieve fles

7Knots wordt via crowdfunding gelanceerd. “De naam 7Knots klinkt internationaal, want we willen deze jenever op de internationale markt brengen. Jenever verdient, net als gin en wodka, zijn plaats op de kaart in trendy bars in New York of Parijs. Het getal 7 verwijst naar de 7 componenten in de jenever: drie granen, alcohol, moutwijn, jeneverbessen en houtlagering. En knots is een knipoog naar de Antwerpse rederij Red Star Line die Europa met de wereld verbond en ook knotsboten voor garnaalvissers bouwde. Die voeren trouwens telkens met 7 uit”, vertelt Jente. 

“Het eerste distillaat zal slechts 400 flessen tellen en zal exclusief genummerd zijn. Op de achterzijde van het etiket zullen ook alle namen staan van de mensen die de eerste ‘batch’ gekocht hebben en ons in staat stellen om alles financieel rond te krijgen. Je krijgt er ook exclusieve postkaarten bij en andere merchandising. Jenever moet weer een hip, jong en trendy imago krijgen met respect voor onze tradities”, besluit Jente. 

Eind december, vlak voor de feestdagen, zal de eerste botteling klaar zijn. Op dinsdag 9 oktober is er een degustatieavond in Café ’t Posthotel aan het Stationsplein in Wetteren. Dan start ook de voorverkoop van de eerste 400 flessen. 

Jenever 7Knots krijgt ook een hip etiket.
Didier Verbaere Jenever 7Knots krijgt ook een hip etiket.

Info op https://www.indiegogo.com/projects/7knots-the-small-batch-belgian-blended-genever/coming_soon
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.