Imosphinx Academy huldigt laatste oorlogsvrijwilliger in Wetteren

Michel Coppens kreeg ereteken persoonlijk van Generaal Eisenhouwer

Michel Coppens (93) werd in de bloemen gezet tijdens de uitreiking van de medailles van de Imosphinx Academy door co-voorzitter Eddy Vercruysse, adjudant majoor op rust.
Didier Verbaere Michel Coppens (93) werd in de bloemen gezet tijdens de uitreiking van de medailles van de Imosphinx Academy door co-voorzitter Eddy Vercruysse, adjudant majoor op rust.
Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de eretekens aan de verdienstelijke leden van de Imosphinx Academy in Wetteren werd ook de Provinciale voorzitter voor het leven Michel Coppens (93) gehuldigd. De man is de laatste oorlogsvrijwilliger van de verenging voor oud-strijders.

Imosphinx Academy is een internationale vereniging van oud-strijders. De Academy werd in 1970 gesticht door Conrad Strzelczyk, een Poolse oorlogsheld uit de Eerste Wereldoorlog die In de Tweede Wereldoorlog verbindingsofficier was onder Generaal Dwight D. Eisenhower. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging hij onderduiken in Berlijn, om daar, in het hol van de leeuw, gerichte sabotagedaden uit te voeren tegen de Duitsers. Zijn codenaam tijdens die Tweede Wereldoorlog was ‘Sphinx’, vandaar de naam van de organisatie. Sindsdien zet de vereniging oud-strijders en verzetshelden in de bloemen.

Eretekens Imospinx Academy Wetteren.
Didier Verbaere Eretekens Imospinx Academy Wetteren.

De provinciale afdeling verzamelde vandaag in Wetteren. Daar werden 18 leden gehuldigd voor hun bewezen diensten. Speciale aandacht was er voor de 93-jarige Michel Coppens. De man is geboren in Hillegem (Zottegem) maar woont sinds lang in Wetteren. Hij is provinciale voorzitter voor het leven van de Academy. Michel was 14 toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hij leefde onder de Duitse bezetting en bood zich tijdens de bevrijding door de Britten aan in het leger. Op zijn 18de, in 1944, werd hij oorlogsvrijwilliger.

Michel Coppens (93) is de laatste oudstrijder van Wetteren en werd in de bloemen gezet tijdens de uitreiking van de medailles van de Imosphinx Academy.
Didier Verbaere Michel Coppens (93) is de laatste oudstrijder van Wetteren en werd in de bloemen gezet tijdens de uitreiking van de medailles van de Imosphinx Academy.

“Ik werd ingelijfd bij de 21ste Legergroep van Generaal Eisenhouwer en kreeg in Ierland een opleiding als militair fuselier. Nadien trok ik met het oprukkende bevrijdingsleger naar het Oosten waar we vochten aan het front tegen de Russen nabij Kassel. Na zeven maanden hevige strijd werden we overgeplaatst naar het Duitse Lipstadt naar het hoofdkwartier van Eisenhouwer”, weet Michel nog. 

Hij verloor in de strijd twee goeie kameraden en kreeg na de oorlog zijn ereteken als oorlogsvrijwilliger. “Generaal Eisenhouwer heeft die persoonlijk opgespeld”, zegt Michel fier. Na de val van de Duitsers bleef hij nog een tijd ter plaatse. “We moesten er de krijgsgevangenen bewaken”, zegt Michel. Na de oorlog keerde hij terug naar Zottegem. Tijdens een herdenking van de oorlog in 1987 werd hij vaandeldrager van IMOS Academy. Hij klom er op tot voorzitter en stichtte ook de afdeling in Wetteren waar hij ondertussen woonde. De Academy verleende hem ondertussen de titel voorzitter voor het leven.

Michel Coppens (93) is de laatste oud-strijder in leven in Wetteren en werd in de bloemen gezet tijdens de uitreiking van de medailles van de Imosphinx Academy.
Didier Verbaere Michel Coppens (93) is de laatste oud-strijder in leven in Wetteren en werd in de bloemen gezet tijdens de uitreiking van de medailles van de Imosphinx Academy.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.