Handelscentrum bloedt langzaam dood

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN WETTEREN

Heel wat handelspanden in Wetteren staan leeg, te koop of te huur.
Didier Verbaere Heel wat handelspanden in Wetteren staan leeg, te koop of te huur.
Het handelscentrum van Wetteren bloedt langzaam dood. Plannen voor een verkeersvrij winkelcentrum en studies daarrond door Open Vld werden door de eigen meerderheid afgeserveerd en in de kast gestopt. Hoe ziet de toekomst van handelscentrum Wetteren eruit?

"Winkels in de stad voelen de concurrentie van shoppingscentra en internetwinkels. Dat zie je overal. Om een leefbaar centrum te hebben, zijn winkels en diensten er nochtans noodzakelijk. We kunnen leren van andere steden hoe die dat aanpakken. CD&V Wetteren wil daar zijn schouders onder zetten", vertelt burgemeester Alain Pardaen.

"De huidige meerderheid heeft 30 jaar lang niets ondernomen om de leegloop van het centrum tegen te gaan. Wij willen de lokale middenstand meer ondersteunen met bijvoorbeeld premies voor startende ondernemers", zegt Open Vld-lijsttrekker Walter Govaert.

"Eén bepaald soort van winkels in het centrum blijkt geen goed idee. Wij bewandelen ook graag de piste van een gemeenschapscentrum met plaats voor kinderopvang, horeca en kapsalons. En waarom geen pop-ups voor tentoonstellingen? En starters zouden makkelijker een beroep moeten kunnen doen op steun en subsidies", zegt schepen Herman Strobbe (Eén Wetteren).

"Voorzie eerst voldoende gratis parking en maak daarna de Markt en het centrumverkeersvrij. Zo krijg je vanzelf een aangenaam en uitnodigend karakter om te winkelen. Een parking met 300 wagens is bijvoorbeeld een alternatief voor de site Cordonnier. Laat mensen er gratis parkeren als ze aankopen doen in het centrum", aldus Wouter Bracke (Vlaams Belang).

"Investeer in een aangenaam en proper publiek domein met voorrang voor wandelaars en fietsers en parkeermogelijkheden aan de rand. Waar mensen aangenaam en veilig kunnen wandelen, investeren handelaars vanzelf. Je moet de belangrijkste centrumstraten van Wetteren multifunctioneel maken met verschillende opties en mogelijkheden. Handelaars die willen investeren moeten blijvend ondersteund worden, al mag de gemeente niet te rigide zijn over het soort zaken en de afbakening van het handelsgebied", aldus Robbe De Wilde (Groen&Co). (DVL)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.