Halve dag staking bij Bekaert op industrieterrein Kwatrecht in Wetteren

Arbeiders kwaad om schamele bonus

Arbeiders legden vrijdagochtend het werk neer bij Bekaert in Wetteren.
Didier Verbaere Arbeiders legden vrijdagochtend het werk neer bij Bekaert in Wetteren.
Zo’n 150 arbeiders van Bekintex, een afdeling van Bekaert, op Neerhonderd in het industriepark van Kwatrecht, hebben vrijdagochtend het werk neergelegd. Er stond een stakingspiket op de parking van het bedrijf. De arbeiders zijn kwaad dat het management de jaarlijkse bonus tot één derde van de normale premie had teruggebracht na tegenvallende jaarresultaten. Rond de middag werd een akkoord bereikt.  

Vrijdagochtend legden de arbeiders van Bekintex het werk neer.  In de afdeling in Wetteren wordt koperdraad verwerkt in brandwerende dekens en in stof voor verwarmde autozetels. Afgelopen week kregen de arbeiders hun berekening van de jaarlijkse bonus in de brievenbus. Daaruit bleek dat die slechts één derde van de normale premie was. Vrijdag brak daarop een spontane staking uit. Terwijl het personeel zich buiten verwarmde aan houtkorven en soep, onderhandelden vakbonden en directie urenlang over de premie en de arbeidsvoorwaarden. Er werd rond de middag een akkoord bereikt.    

Gerrit Muylaert (ABVV) en Carl De Clercq (ACV) voerden de onderhandelingen met de directie.
Didier Verbaere Gerrit Muylaert (ABVV) en Carl De Clercq (ACV) voerden de onderhandelingen met de directie.

“Bekintex is een hoogtechnologische afdeling van de staalproducent, maar omdat draad hier letterlijk in stoffen wordt gebreid, valt het bedrijf onder de textielnijverheid. De lonen van de mensen die hier werken zijn dan ook vrij laag . Die jaarlijkse premie is voor de arbeiders geen extra bonus zoals de directie beweert, maar een noodzakelijk onderdeel van het loon voor velen", zeggen Carl De Clercq (ACV) en Gerrit Muylaert (ABVV) die de onderhandelingen voerden.

“Onze mensen werken hard, flexibel en in ploegen en volgden de afgelopen jaren heel wat bijkomende opleidingen. De werkdruk is groot en het loon laag. het schrappen van een groot stuk van de premie was de druppel om tot actie over te gaan", zegt Gerrit. “We zijn een gezond bedrijf en de arbeiders verdienen die premie dubbel en dik. In december was er ook al technische werkloosheid waardoor de lonen ook een pak lager waren. Er is nu een akkoord met de directie om te premies een pak op te trekken. Op iets langere termijn praten we over een verbeterd pensioenplan en betere loonvoorwaarden”, besluit Carl. De staking werd rond 13 uur afgeblazen. Vrijdagnamiddag is er een reeds geplande personeelsvergadering en ’s avonds het jaarlijkse personeelsfeest.   

Bekintex is een dochtermaatschappij van staalproducent Bekaert.
Didier Verba Bekintex is een dochtermaatschappij van staalproducent Bekaert.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • drup van den broecke

    een bonus is een extra legaal voordeel, bedrijven zijn NIET verplicht om dat te geven, ook al is het een mooi gebaar naar de werknemer. maar die laatste vergeet nogal snel dat het minderen van de premie misschien dient om te investeren ven werkgelegenheid te creëren... zo sociaal voelend zijn de vakbonden dan ook weer...