Gesneuvelden WOI verzameld in nieuw erfgoedboek

Zij leefden in Wetteren, Zij sneuvelden voor het vaderland

In Wetteren werd het boek rond de gesneuvelden uit WOI voorgesteld in het oude gemenetehuis. Op 11 november start ook een expo.
Didier Verbaere In Wetteren werd het boek rond de gesneuvelden uit WOI voorgesteld in het oude gemenetehuis. Op 11 november start ook een expo.
André Van Damme heeft in het boek “Zij leefden in Wetteren, zij stierven voor België”, alle gesneuvelden van Wetteren, Massemen en Westrem verzameld in een erfgoedboek. Meteen het sluitstuk van een herdenkingenreeks die de gemeente Wetteren heeft uitgewerkt in het kader van 100 jaar 1914-1918. Op 11 november opent ook een tentoonstelling rond de Wetterse oorlogsslachtoffers. André was vijf jaar zoet met zijn zoektocht.

Sinds zijn pensioen als speurder bij de Wetterse recherche, is André Van Damme (74) een gewaardeerd speurder bij het team van vrijwilligers bij de gemeentelijke archiefdienst. Vijf jaar lang dook hij in talloze archieven op zoek naar de oorlogsgesneuvelden van Wetteren. “Aanvankelijk wou ik alle Wetterse, Massemse en Westremse soldaten van de Eerste Wereldoorlog behandelen. Maar na bezoekjes aan de archieven van Brussel en Evere had ik reeds een lijst van meer dan duizend soldaten. Onbegonnen werk om ze allemaal in kaart te brengen. De klemtoon in dit nieuwe boek ligt dus op diegene die gesneuveld zijn voor het vaderland. Geboren in Wetteren of gestorven in Wetteren”, legt André uit. 

Vijf jaar lang doorploegde hij archieven, praatte met nabestaanden, zocht fotomateriaal bij elkaar en ging op ontdekking langs Vlaamse en buitenlandse kerkhoven. Samen met zijn partner Rina reisde hij naar de graven van alle soldaten. “Die liggen verspreid van de Westhoek tot Luik, Namen en Leopoldsburg. Maar er lagen ook een paar tientallen begraven in Frankrijk. Dus trokken we met de caravan richting Lille, St. Omer, Dinard, Le Mans en Nice. Ook in Nederland deden we enkele ontdekkingen en er zijn zelfs gesneuvelden begraven in Engeland”, somt André op.

André Van Damme werkte 5 jaar aan het boek en reisde met partner Rina België en de buurlanden rond op zoek naar oorlogsgraven.
Didier Verbaere André Van Damme werkte 5 jaar aan het boek en reisde met partner Rina België en de buurlanden rond op zoek naar oorlogsgraven.

Opmerkelijke verhalen

“We hebben geprobeerd om de levensverhalen van alle gesneuvelden te reconstrueren aan de hand van documenten en getuigen. Zo leerden we ook dat het eerste slachtoffer Alberiek Van Gheluwe in de jaren ’30 geschrapt werd als oorlogsslachtoffer. Hij overleed in Wetteren tijdens een munitietransport in een ongeval. Maar dat was enkele uren voor het eerste Belgische slachtoffer, Pieter Duquet uit Wetteren, sneuvelde bij het eerste vuurgevecht in Luik. De Belgische staat nam Alberiek zijn statuut af zodat ze geen pensioen meer moesten uitbetalen aan de nabestaanden”, vertelt André. Ook belandde hij op een officiële herdenking van de ontploffing van een munitiefabriek in het Franse Gonfreville L’Orcher waar twee Wetterse slachtoffers vielen. Dit en andere verhalen bundelde hij tot een boek van meer dan 400 pagina’s vol authentieke foto’s, documenten en historieken. De cover van het boek toont het graf van Wetteraar Hendrik Minck, begraven in Engeland. De grafplaat zwart en onleesbaar met krijt weer zichtbaar gemaakt.

Het graf van Minck.
Didier Verbaere Het graf van Minck.

11 november viering

Op zondag 11 november start om 10 uur een optocht aan Rode Heuvel naar de Markt waar een bloemenhulde plaatsvindt. Na de eucharistieviering is er een défilé en wordt het boek officieel voorgesteld. Om 20 uur wordt Last Post geblazen op het kerkhof van Massemen. Er is ook een tentoonstelling te bezichtigen op 11 november tot 18 uur en de week nadien van maandag tot vrijdag van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur en zaterdag 17 en zondag 18 november van 15 tot 19 uur. 

Cover van het boek.
Didier Verbaere Cover van het boek.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dirk Van den bosch

    Locatie van de tentoonstelling??