Fietsster (44) komt om bij dodehoekongeval

VRACHTWAGENCHAUFFEUR MERKT VROUW NIET OP BIJ HET AFDRAAIEN

Didier Verbaere
Een 44-jarige fietsster kwam gisterenochtend om leven toen ze op het fietspad op de Kapellendries in Wetteren werd aangereden door een vrachtwagen. De vrachtwagenchauffeur draaide vanaf de Kasterstraat de Kapellendries op, maar had de fietsster niet opgemerkt in de dode hoek van zijn spiegel.

Veerle Antheunis (44) was donderdag iets na 7 uur met de fiets naar het werk vertrokken. De dame met een licht mentale beperking was vertrokken in de Hoogkasterstraat. Daar woont ze bij haar moeder. Haar vader stierf enkele jaren geleden aan longkanker. Ter hoogte van krantenwinkel Passerella aan de Kasterstraat draaide een vrachtwagen de Kapellendries op. Veerle stond daar vermoedelijk te wachten om de baan over te steken na een bezoek aan de winkel. Dat was een dagelijkse gewoonte van haar. De chauffeur van een transportbedrijf uit Mechelen had de fietsster niet opgemerkt en reed haar aan. Verpleegkundigen van de 100 en MUG snelden ter plaatse maar alle hulp kwam te laat. Het slachtoffer overleed ter plaatse. De chauffeur was compleet in shock en werd in tranen opgevangen in de krantenwinkel. Daar kreeg hij ook bijstand van de dienst slachtofferhulp van de politie. Ondertussen werd de Kapellendries afgesloten voor alle verkeer tussen de Scheldebrug, Laarnesteenweg en Kalkensteenweg. Het verkeer werd omgeleid via de Cooppallaan en de Vennestraat. Dat veroorzaakte heel wat verkeersellende in de drukke ochtendspits. Volgens een deskundige van het parket van Dendermonde gaat het inderdaad om een dodehoekongeval. Om 10.15 uur werd de baan weer vrijgegeven.

Slachtoffer Veerle Antheunis was een Clouseau-fan.
Didier Verbaere Slachtoffer Veerle Antheunis was een Clouseau-fan.

Clouseau-fan

De vrouw, die fan was van Clouseau, werkte 23 jaar bij de beschutte werkplaats Trianval in Wetteren. Daar reageren ze enorm aangeslagen. Er werd een rouwregister geopend. "Zowel personeel als collega's zitten in zak en as na het vernemen van het nieuws. Onze mensen werden deze ochtend al opgevangen door slachtofferhulp van de politie. Deze namiddag houden we nog een rouwmoment en openen we een rouwregister. Veerle was een schitterende medewerkster. Ze was graag gezien en altijd aanwezig. En ondanks haar beperkingen wou ze dit jaar zelfstandig gaan wonen", aldus directeur Luc De Maesschalck. "Ze kwam ook dagelijks met de fiets naar het werk en droeg zeer gedisciplineerd een fluohesje. Dat maakt het nog extra tragisch", aldus Luc.


Ondertussen rijst op de sociale media en in de buurt ook de kritiek op de gevaarlijke verkeerssituatie voor fietsers op Kapellendries. Dagelijks fietsen honderden studenten er richting Scheppers en richting Wetteren centrum. Het enige wat hen scheidt van het drukke verkeer is een rode fietssuggestiestrook. "Een wonder dat er niet vaker zware ongevallen gebeuren of doden vallen. Ik rij hier hoe dan ook op het voetpad", aldus een fietsster. "Wanneer doen ze daar iets aan, daarom dat mijn kinderen niet met de fiets mogen gaan", aldus een jonge mama op Facebook. "Mijn gedachten zitten onmiddellijk bij alle gasten die ik ken die in Wetteren naar school gaan. Ik hoop dat er iets gedaan wordt aan de levensgevaarlijke verkeerssituatie daar."