Blijft coalitie CD&V, Open Vld en N-VA overeind na interne ruzies?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN WETTEREN

Wannes Nimmegeers
In Wetteren valt af te wachten of CD&V de grootste partij blijft en burgemeester Alain Pardaen een nieuw mandaat krijgt. Door ruzies binnen Open Vld en N-VA wordt het spannend hoe de kiezer hierop zal reageren. N-VA wil weer deel uitmaken van het bestuur, maar ook Groen&Co wil een frisse en groenere wind door Wetteren laten waaien.

Een gemeentebestuur van christendemocraten, liberalen en Vlaams nationalisten was nieuw voor Wetteren. Vanuit het niets was N-VA zes jaar geleden plots de tweede grootste partij (twintig procent). Deze keer schuift het een wit konijn naar voor om minstens even goed te doen. Dokter Herman Van Assche, die voor het eerst opkomt, trekt de lijst. De gemeente had decennialang een centrumlinks bestuur en N-VA beloofde de grote ommezwaai. Maar de voorbije zes jaar is vooral verdergewerkt aan dossiers die al op de rails stonden. Achter de kerk werd een nieuw gemeentehuis in een nieuw stadsdeel gebouwd en is de nieuwe voetgangersbrug opengesteld. Ondertussen blijft het handelscentrum leeglopen en is er heel wat verloedering. Kwalitatief wonen en betere mobiliteit worden de grootste uitdagingen voor het volgende bestuur. Met de vinger op de knip, want veel financiële ademruimte is er niet.

Strubbelingen

Het is moeilijk te voorspellen, maar waarschijnlijk zal de coalitie van CD&V, Open Vld en N-VA niet overeind blijven. N-VA en Open Vld raakten de afgelopen jaren in een interne strijd verwikkeld. Enkele N-VA-mandatarissen, waaronder schepenen Herman Strobbe en Guido Van den Berghe, werden uit de partij gezet en richtten op hun beurt Eén Wetteren op. Respect-kopman Walter Govaert werd dan weer ten koste van de eigen schepen Herman De Wulf opnieuw binnengehaald bij Open Vld. De Wulf vond nergens onderdak en kondigde zijn politieke afscheid. De heisa lijkt compleet in de blauwe familie, want ook heel wat liberalen van het eerste uur, zoals oud-provincieraadslid Paul Beeckman en voormalig voorzitter Herman Vanderschueren, staan ondertussen op de lijst van Eén Wetteren. Dat is nieuw in de Wetterse kiesstrijd. Alleen na de fusies in de jaren '70 kende Wetteren een gemeentelijst met Nieuw Wetteren onder toenmalig burgemeester Capiau. Al was er ooit ook wel Dom Wetteren. Benieuwd of Eén Wetteren dus potten kan breken en heel wat misnoegde liberalen, N-VA'ers en inwoners die eens iets nieuws willen kan aanspreken.

Twee extra zetels

CD&V ligt ondertussen glimlachend in het midden van het politieke bed. Omdat Wetteren ondertussen 25.000 inwoners telt, komen er twee extra zetels bij. De kans is dus groot dat besturen zonder CD&V bijna onmogelijk zal zijn. Eén Wetteren vlijt zich tegen hen aan en ook Groen&Co heeft in de gemeenteraad een opvallend milde en constructieve oppositie gevoerd. Met Robbe De Wilde als jonge kopman willen de groenen mee hun verantwoordelijkheid opnemen. Of Open Vld nog een kans maakt in een volgend bestuur met CD&V is twijfelachtig, want Govaert (Open Vld) en CD&V zijn elkaars vijanden. Dus zullen de liberalen andere partijen moeten overtuigen om een coalitie op de been te brengen.

Kleinere spelers

Sp.a trekt opnieuw met Jan Tondeleir naar de stembus. Na een grondige herschikking van het bestuur en met enkele nieuwkomers op de lijst staat de partij als sp.a plus opnieuw klaar om haar ene zetel te verdedigen. Voorzitter Herwig Van Doorsselaer is lijstduwer. Vlaams Belang hoopt haar zetel te verdubbelen en haalt met Kathy Mertens een oud-raadslid binnen. De partij voert in Wetteren samen met Open Vld wel een bordencampagne en speelt het thema van de transmigrantenproblematiek op de E40 sterk uit in haar campagne. 

De Partijen doorgelicht

Burgemeester Alain Pardaen is kopman voor CD&V en ambieert een nieuwe termijn als burgemeester. Schepenen Leentje Grillaert en Katrien Claus nemen plaatsen twee en drie in. OCMW-voorzitster Lieve De Gelder is lijstduwer. Dokter Karel Van Imschoot is nieuw op plaats tien. Er staan negentien nieuwe kandidaten op de lijst. De jongste is Emiel Devos, 17 jaar en ook de jongste kandidaat op de provincielijst. Ook Eline Pardaen, dochter van burgemeester Alain, stapt in de politiek, op plaats dertien.

N-VA is de enige partij die een wit konijn uit de hoed toverde en dokter Herman Van Assche verrassend naar voor schoof als lijsttrekker in plaats van schepen Annelien Van Der Gught. Ze liet het kopmanschap aan zich voorbij gaan omdat haar privéleven en professionele leven niet te combineren waren. Herman Van Assche, vader van drie kinderen, is geen onbekende in cultuurmiddens. Hij is stichter en erevoorzitter van De Kultuurschuur en in de Orde Der Prinsen draagt hij de Grote Nederlandse Gedachte mee uit. Schepen Van Der Gucht staat op de tweede plaats en OCMW-raadslid Peter Blancquaert op drie. Lijstduwer is raadslid Jean Paul De Corte. Ook Unizo-voorzitter Ira Lina Piscador (plaats 28) en voormalig rolschaatskampioen André Raes (plaats 23) staan op de lijst.

Didier Verbaere

Walter Govaert trekt de lijst en is kandidaat-burgemeester. Op twee staat nieuwkomer Mieke De Roeve. De lerares komt voor het eerst op. Voorzitter Tony Van Heuverswyn staat op plaats drie, gevolgd door schooldirecteur Paul Lauwers en raadslid Niko Piscador. De jongste kandidate is Debby Baeyens (32), uitbaatster van het Nieuw Wetteraarken op de Markt. Winnie Meeus verliet N-VA en krijgt plaats achttien bij Open Vld. André D'Hauwe is er niet meer bij. Hij is momenteel het langst zetelende raadslid. Na 48 jaar politiek geeft hij de fakkel door aan zoon Johan, die voorlaatste staat. Peter De Backer uit Massemen is lijstduwer.

Didier Verbaere

Robbe De Wilde is lijsttrekker bij Groen&Co in Wetteren. Raadslid en oud-schepen Piet Van Heddeghem duwt. Robbe, vader van twee kinderen en werknemer bij Groen Nationaal, zetelt al vijf jaar in de gemeenteraad. De partij moest afgelopen zomer haar verkiezingslijst nog aanpassen na het onverwachtse overlijden van raadslid en partijvoorzitter Dirk Uyttendaele. Dirk stond op de voorlaatste plaats. Hij werd vervangen door Veerle Vandergucht. Op plaats drie staat Maaike Santy. De dochter van voormalig schepen Anne-Marie Santy vervangt Pieter Bracke. Pieter was met veel ambitie aan de campagne begonnen, maar is ondertussen in dienst als departementshoofd vrije tijd in Wetteren. OCMW-raadslid Marianne Gorre staat op twee.

Sp.a trekt met 23 kandidaten - en dus niet met een volledige lijst van 29 kandidaten - naar de verkiezingen. Jan Tondeleir is kopman van het nieuwe sp.a plus. Er staan ook vijf onafhankelijke kandidaten op de lijst. Nieuwkomer Lut Blancquaert staat op de tweede plaats. Daarna komen Lien Depoorter en Pol Bracke. Plus-kandidaten zijn Priya De Wannemaeker, Laurence Caron, Dirk Tondeleir, Bilal Bruggen en Dirk Vercauteren. Lisa Colman (22) is de jongste kandidaat op plaats zes. Ook Nadine De Graeve, dochter van de laatste SP-burgemeester Jacques De Graeve, staat op de lijst. Net als oud-gemeenteontvanger Jo De Mol. Voorzitter Herwig Van Doorsselaer sluit de rij op 23. Hij is ook kandidaat voor de provincie.

Eén Wetteren werd opgericht door een aantal N-VA-mandatarissen na onenigheid in de partij. Lijsttrekker is schepen Herman Stobbe. Op plaats twee staat Katrien Jacobs en op drie Dietbrand Van Durme. Lijstduwer is schepen Guido Van den Berghe. Ook vanuit Open Vld maakten een aantal mensen de overstap, zoals raadslid Nico Soetaert, oud-provincieraadslid Paul Beeckman en voormalig voorzitter Daniël Van Der Schueren. Ook oud-brandweercommandant Dirk Auman staat op de lijst. Zestien van de negenentwintig kandidaten zijn nieuw in de politiek.

Vlaams Belang trekt met raadslid Wouter Bracke als kopman naar de kiezer. Opvallend is de terugkeer van Kathy Mertens, zij staat op twee. Mertens was eerder al raadslid voor Vlaams Belang, ging dan als onafhankelijk zetelen in de OCMW-raad en kwam nadien op de verlanglijst van Open Vld terecht. Uiteindelijk kiest ze toch weer voor Vlaams Belang. Hilde Anneessens staat op drie, voor Stefaan De Greve, Rebecca De Jonge en Ilse Defrancq terug. Nieuwkomer Davy De Pauw is lijstduwer.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.