Bieke bezoekt na 50 jaar voor het eerst haar ‘geboortestad’ Wetteren

Bieke (tweede van rechts) met schepen De Gelder, burgemeester Alain Pardaen, Hugo Verraes en Biekes zuster Lilliane bekijken het geboorteregister van 1968.
Didier Verbaere Bieke (tweede van rechts) met schepen De Gelder, burgemeester Alain Pardaen, Hugo Verraes en Biekes zuster Lilliane bekijken het geboorteregister van 1968.
Bieke D’Haese (50) bezocht gisteren voor het eerst in haar leven haar 'geboortestad' Wetteren. De dochter van beroepsmilitair Georges D’Haese en zijn toenmalige partner Mathilde Adam kreeg er een ontvangst en een rondleiding langs de monumenten. “Ik ben onder de indruk van mijn geboortestad”, klonk het bewonderend.

Het was Hugo Verraes uit Wetteren die de dame naar haar geboortegemeente haalde. Hugo herkende in een frituur in Kemmel (Heuvelland) een Wetters accent bij de dame achter de frituur. “Vreemd want ik heb amper twee jaar in Wetteren gewoond na mijn geboorte in 1968. Mijn vader was toen gekazerneerd als beroepsmilitair in Duitsland. En met mijn mama woonde ik later in Sint-Lievens-Houtem. Maar daar herinner ik me niks meer van”, lacht Bieke. Ze werd geboren als Leentje D’Haese. “Mijn papa noemde me altijd liefkozend ‘zijn Bieke’. En zo stelde ik me ook overal voor. Op mijn 30e liet ik mijn voornaam officieel veranderen”, vertelt Bieke. 

De geboorteakte van Bieke (Leentje) D'Haese.
Didier Verbaere De geboorteakte van Bieke (Leentje) D'Haese.

Frituur in Kemmel

Haar vader stierf jong op zijn 39e en nadien verhuisde ze met haar mama helemaal uit de regio. Professioneel werd ze medewerker van het Rode Kruis. Ze was tijdens het begin van de vluchtelingencrisis, enkele jaren geleden, medewerker in de opvangkazerne van Sijsele tot de sluiting. “Toen Theo Francken de kazerne van Sijsele liet sluiten, ging ik op zoek naar een andere job. Ik was het ook wat beu om voor een baas te werken, dus belandde ik in Kemmel (Heuvelland) waar ik een frituur overnam”, vertelt Bieke. 

“Ik heb altijd aan iedereen verteld dat Wetteren mijn geboortestad was. Wist ik veel dat het maar een gemeente is”, lacht Bieke. Gisteren leidden schepen Lieve De Gelder en Hugo Verraes haar rond langs de monumenten van de gemeente en brachten haar ook naar de kapel in Sint-Jozef waar ze gedoopt werd. ’s Middags werden Wetterse witte en zwarte pensen geserveerd met rode kool. “Ik ben eigenlijk wel onder de indruk van de prachtige kerk en het stadhuis. Il ga zeker geen vijftig jaar meer wachten om nog eens op bezoek te komen”, besluit Bieke. 

Een toost op een geslaagd bezoek met burgemeester Alain Pardaen.
Didier Verbaere Een toost op een geslaagd bezoek met burgemeester Alain Pardaen.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.