32 illegalen uit kraakpand gehaald

WILLEN VIA PARKING E40 NAAR GROOT-BRITTANNIË

Het onafgewerkte huis op de Oosterzelesteenweg.
repro Wouter Spillebeen Het onafgewerkte huis op de Oosterzelesteenweg.
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een kraakpand ontruimd op de Oosterzelesteenweg in Kwatrecht. Er verbleven liefst 32 illegalen. Vermoedelijk is het hun uitvalsbasis om naar de parking aan de E40 te gaan en daar met een vrachtwagen naar Groot-Brittannië mee te reizen. "Meteen na de ontruiming zaten er andere illegalen", klinkt het.

"Rond 23.45 uur kreeg de politie een oproep van de eigenaars van het pand", zegt burgemeester van Wetteren Alain Pardaen (CD&V). De woning, waar de renovatiewerken stilliggen door een bouwovertreding, zou al maanden gekraakt zijn. De zoon van de eigenaar, die naast het pand woont, had de situatie al verschillende keren gemeld bij de politie van de zone Wetteren-Laarne-Wichelen. "Die kan de illegalen jammer genoeg enkel oppakken en een bevel geven om het land te verlaten. Kraken op zich is niet strafbaar", klinkt het bij een vriend van de eigenaar.


Bij de inval in de nacht van maandag op dinsdag trof de politie maar liefst 32 illegalen aan in het kraakpand. "De politie heeft hen allemaal ondergebracht in het politiekantoor, waar de administratie verwerkt werd en ze een bevel kregen om het land te verlaten. Bij de grote operatie moest ook de hulp van de politie van de zone Puyenbroeck ingeroepen worden." Sommige van de illegalen bleken al zo'n bevel gekregen te hebben in verschillende gemeenten.


De vluchtelingen volgen steeds dezelfde route. "Ze worden afgezet aan het station van Kwatrecht. Dan volgen ze de N9 tot aan De Kele en zo gaan ze naar de Oosterzelesteenweg. Daar vinden ze een onderkomen in het kraakpand, van waar ze naar de snelwegparking kunnen gaan", vertelt de burgemeester. "Het ziet eruit als het werk van mensensmokkelaars. Dat is een groot probleem in Wetteren en de politie wordt moedeloos omdat ze er niet veel tegen kan ondernemen."


Wouter Bracke, gemeenteraadslid in Wetteren voor Vlaams Belang, zette mee zijn schouders onder de ontruiming van het kraakpand. "Op zich begaan de krakers geen misdrijven zoals inbraken of overvallen, maar ze veroorzaken wel een gevoel van onveiligheid en overlast", zegt hij. "Ze lopen vaak over velden waarbij ze planten kapot trappen, soms lopen ze door tuinen of privé-eigendommen, ze hebben al vuur gemaakt in het huis en de hele omgeving ligt bezaaid met zwerfvuil." Volgens de vriend van de eigenaars haalden ze afgelopen weekend ongeveer 30 zakken vuilnis uit het pand en ligt het intussen alweer vol, onder andere met bedorven voedsel. "Het gaat niet alleen over de 32 opgepakte mensen, maar over de misschien meer dan 100 vluchtelingen die er dagelijks passeren. De politie doet wel haar best, maar sommigen van hen zijn al tien keer het land uitgezet. Er moet iets anders gebeuren", aldus Bracke.


Na de arrestatie van de 32 illegalen hield het nog niet op. Even later kwamen alweer een paar vluchtelingen aan in het huis. "En ze werden agressief', vertelt de vriend van de eigenaar. "Toen de eigenaar wilde kijken in het huis, werd hij bedreigd en gooiden ze met voorwerpen naar hem. De eigenaar is ten einde raad en helemaal op van de stress."

De slaapplaats op de bovenste verdieping.
Wouter Spillebeen De slaapplaats op de bovenste verdieping.

Parking dicht?

Momenteel ligt de vraag bij minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) of op de snelwegparking in Wetteren dezelfde regels kunnen toegepast worden als in Drongen. Daar blijft 's avonds de parking dicht voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton. Dat zou de doorstroming van vluchtelingen in de regio Wetteren aan banden kunnen leggen. "Nu is het probleem van Drongen verplaatst naar hier", besluit Pardaen.

Het vuilnis ligt op een hoop in de tuin.
Wouter Spillebeen Het vuilnis ligt op een hoop in de tuin.