"Papa ligt nog in anoniem graf. DAT DOET PIJN"

TREINRAMP WETTEREN: DRIE JAAR LATER

De wagons na de ontsporing ter hoogte van de Warandestraat. Het bluswater mengde zich met rioolwater en stuwde een giftige cocktail onder het centrum van Wetteren.
ANP Communique De wagons na de ontsporing ter hoogte van de Warandestraat. Het bluswater mengde zich met rioolwater en stuwde een giftige cocktail onder het centrum van Wetteren.
Woensdag is het exact drie jaar geleden dat in Wetteren een treinramp plaatsvond. Opvallend: het onderzoek is nog steeds niet helemaal afgerond. Willy Van Poucke, het dodelijke slachtoffer, ligt daardoor nog altijd in een anoniem graf in Wetteren Ten Ede. Zijn wens om gecremeerd te worden, kon de familie nog steeds niet in vervulling laten gaan.

Een goederentrein denderde in de nacht van 3 op 4 mei 2013 om 1.58 uur van de sporen ter hoogte van de spoorwegonderdoorgang aan de Jan Broeckaertlaan. Zeven wagons kantelden en drie vlogen in brand. De lading zorgde samen met het bluswater voor een giftige cocktail van dampen in de rioleringen van Wetteren. Dat kostte het leven aan Willy Van Poucke uit de Scheldekaai.


Uit het technisch onderzoek is ondertussen gebleken dat de Nederlandse machinist van de goederentrein te snel reed. Maar de man is ondertussen overleden aan een ziekte. Het dossier is in handen van drie onderzoeksrechters omdat het om een complexe zaak gaat met heel wat partijen. De machinist van de trein reed in opdracht van het Duitse bedrijf DB Schenker, onder de vlag van NMBS Logistics. Daarnaast heb je Infrabel als beheerder van het spoorwegnet en ook de gemeentes die logistieke en hulpverlening boden tijdens de ramp. Maar liefst zeventien verzekeringsmaatschappijen dienden schadeclaims in. Dan zijn er ook nog de honderden slachtoffers in Wetteren die kosten verhalen na hun evacuatie.

Het anonieme graf van Willy Van Poucke op het kerkhof van Wetteren Ten Ede.
Didier Verbaere Het anonieme graf van Willy Van Poucke op het kerkhof van Wetteren Ten Ede.

Frustrerend

Tot slot is er de familie van het dodelijke slachtoffer Willy Van Poucke. De man ligt momenteel nog steeds in een anoniem graf op het kerkhof van Wetteren-Ten-Ede. Zolang het onderzoek loopt, kan zijn laatste wens tot crematie niet worden ingewilligd. Een blamage voor zijn dochter Katrien Van Poucke en schoonzoon Pascal Remmery. "We hadden een eervoller afscheid gewenst. Zolang Katriens vader niet gecremeerd is, kunnen wij dit hoofdstuk niet afsluiten. Dat doet pijn en is ontzettend frustrerend", weet schoonzoon Pascal.

Willy Van Poucke.
Didier Verbaere Willy Van Poucke.

Bijkomend onderzoek

Annelies Verstraete, persmagistraat van het parket, weet dat het onderzoek stilaan ten einde loopt. "Er wordt verwacht dat het onderzoek nu spoedig zijn eindfase nadert. De technisch deskundige heeft zijn verslag neergelegd en de bijkomende gegevens van het college van medisch deskundigen is ondertussen volledig. Ook het luik van de milieu-aspecten is afgewerkt", aldus Verstraete. Er werd ondertussen door één van de partijen bijkomend onderzoek gevraagd naar de technische kant van het ongeval. "Zodra dit bijkomend onderzoek is afgerond, zal het dossier worden afgesloten. Daarna zal de onderzoeksrechter dit meedelen aan het parket en wordt een standpunt ingenomen over eventueel te vervolgen partijen", besluit het parket.

Nieuws voor HLN.be? Mail je tekst, foto of video naar 3535@hln.be.