"Ja, Lego is ook voor volwassenen"

ERIC DEBACHERE (45) LAAT JOB VALLEN OM BLOKJESWINKEL TE OPENEN

Eric De Bachere in zijn winkel 'Brick Planet', een paradijs van 700 vierkante meter voor jonge én oudere Legoliefhebbers.
Foto Didier Verbaere Eric De Bachere in zijn winkel 'Brick Planet', een paradijs van 700 vierkante meter voor jonge én oudere Legoliefhebbers.
Brick Planet opende vorige maand in alle stilte in Wetteren. De winkel is een paradijs van 700 vierkante meter voor Legoliefhebbers. Eric De Bachere biedt er werkelijk alles aan, van exclusieve verzamelstukken tot blokjes in bulk. De man begon acht jaar geleden met een online shop, en liet onlangs zijn job vallen voor zijn droom. De officiële opening is op 17 oktober.

Eric De Bachere (45) liet eind juni zijn job als importeur en exporteur van geschenkartikelen staan om zich volledig op zijn echte passie te richten: Lego. Een vreemde keuze voor een man van middelbare leeftijd, maar niet helemaal uitzonderlijk. "Naast het meest duurzame speelgoed ter wereld is Lego ook razend populair bij volwassen verzamelaars en knutselaars. Lego biedt een eindeloze wereld van verbeelding", weet Eric. Zelf noemt hij de winkel een uit de hand gelopen hobby.

Star Wars

"Sinds mijn eerste Legodoos met de Apollo 11 ben ik verkocht. Sindsdien verzamel en bouw ik alles wat ik kan vinden. Acht jaar geleden groeide die hobby uit tot een online winkel en garageverkoop met klanten uit heel Europa, de VS, China, Zuid-Korea en Rusland. Met de opening van de winkel out ik me als een volwassen Legokind", lacht Eric. Het pand dat hij nu huurt in de Moerstraat is 700 vierkante meter, maar lijkt nu al te klein. De 300 vierkante meter grote verkoopruimte staat barstensvol dozen en ook het magazijn achteraan puilt uit van de bakken vol blokjes.


"Naast de klassiekers zoals de treintjes, is ook de Friends-collectie vandaag razend populair. Die collectie heeft vrouwelijke figuurtjes. Want Lego slaagt er in om sinds 1938 steeds nieuwe dingen te lanceren en innovatief te blijven. Het fierst ben ik op de Star Wars-collectie. Met meer dan 90 verschillende bouwdozen het grootste aanbod van België. Doordat ik honderd procent zelfstandig en onafhankelijk ben, kan ik kopen en verkopen wat ik wil en aan de beste prijzen", aldus Eric. De Sand Crawler kost er net geen 330 euro en de Star Destroyer is voor 399 euro te koop. Maar er zijn uiteraard ook kleinere sets aan kleinere prijzen.

Gekke verzamelaars

"We zijn hier nu bijna twee maanden operationeel en via mond-tot-mondreclame vinden steeds meer gezinnen en verzamelaars de weg naar de zaak. Sommige verzamelaars gaan ook ver in hun hobby. Zo kreeg ik onlangs nog een bod van meer dan 800 euro op een kasteel dat ooit werd aangeboden in de winkel aan 50 euro. We hebben ook een groot aanbod met meer dan 120 onderdelen in bulk, maar we verkopen ook per 100 gram. En we willen in oktober ook een speelruimte inrichten om verjaardagsfeestjes te organiseren met bouwwedstrijdjes en andere spelletjes. Voor mij is dit niet zomaar een winkel. Het was mijn droom om van mijn hobby mijn broodwinning te maken."