Vogelhandelaar riskeert tienduizenden euro's boete

Toni P. (42) uit Westerlo moest zich samen met bvba Zoopark Corten voor de rechter verantwoorden voor inbreuken op de vogelwetgeving. P. zou vele tientallen vogels illegaal hebben verkocht. De man hangt een boete van18.000 euro boven het hoofd. Zijn bvba riskeert 30.000 euro boete.

Toni P., uitbater van ZooPark Corten aan Paddekens in Westerlo, liep in 2012 een eerste keer tegen de lamp. Inspecteurs van het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) hebben tijdens een controle zestien zestien goudvinken en zeventien exotische kanaries aangetroffen waar hij geen vergunning voor had. "Hij gedroeg zich weerspannig tijdens de controle", zei openbaar aanklager Sarah Boogers.


Later datzelfde jaar volgde een nieuwe controle. Dit keer vonden de controleurs een geheime, afgesloten ruimte. "In de ruimte zaten 172 Japanse nachtegalen zonder bewijs van herkomst. De dieren zijn in beslag genomen", vervolgde Boogers. "Uit zijn boekhouding bleek dat hij er in totaal 189 had aangekocht voor 35 euro per vogel. Hij verkocht ze voor 100 euro per stuk."


Op 2 mei 2014 volgdeeen nieuwe huiszoeking, zowel in de dierenzaak als in de privéwoning van P. Dit keer vonden speurders onder meer huid van katachtigen, alsook tweehonderd eekhoorns en papagaaien. "Allemaal illegaal. Het ging om beschermde dieren of hij had hij er geen vergunning voor", vervolgde Boogers. "Een deel van de vogels was afkomstig van illegale vangsten."


Bij een huiszoeking in september 2014 liep P. volgens de speurders weer tegen de lamp. Dit keer bleken zestien van zijn zeventien vinken frauduleus gering te zijn. "Ze zijn illegaal gevangen en nadien geringd. Daarbij zijn de pootjes gebroken", besloot de aanklager. Het parket eiste een boete van 18.000 euro voor Toni P., en een boete van 30.000 euro voor Zoopark Corten.


De advocaat van P. hoopte op een vrijspraak. "Er is geen bewijs dat die vogels vals geringd waren. De poten kunnen ook op een andere manier gekwetst zijn geraakt. Het ANB is partijdig in zijn vaststellingen en maken er meer van dan het is. Japanse nachtegalen staan niet op de Cites-lijst van beschermde vogels. En mijn cliënt heeft een blanco strafregister."


Uitspraak op 31 maart. (JVN)