Verdachte opgepakt voor bommelding waarbij 22.000 scholieren werden geëvacueerd

De bommelder hing een brief op aan veiligheidscentrum de Marly.
Faroek/VTM De bommelder hing een brief op aan veiligheidscentrum de Marly.
De politie heeft een verdachte opgepakt voor de bommeldingen van 8 mei in Westerlo, Aarschot en Diest. Maar liefst 22.000 leerlingen moesten toen geëvacueerd worden. Een 39-jarige man uit Westerlo is nu door onderzoeksrechter aangehouden als verdachte. De man zelf weigert voorlopig mee te werken aan het onderzoek. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht. 

De bommelding 8 mei van dit jaar gebeurde per brief. Voorbijgangers merkten die ochtend een brief op die was opgehangen aan de hoofdingang van Veiligheidscentrum de Marly in Westerlo. Ze brachten een brandweerman op de hoogte die die ochtend als eerste in het Veiligheidscentrum aan kwam. In de brief werd gedreigd met een bomaanslag in een school in Westerlo, Aarschot of Diest. “Dit is een waarschuwing dat ik het meen. Ik ben een ‘lone wolf’. Ik heb ergens in een school een brandbom en een gasbom met stalen nagels geplaatst om 10 uur deze ochtend gaan ze af (sic)”, stond te lezen in de brief. “Het is een school in Westerlo, Diest of Aarschot. Zoek het maar uit. En voor de media: codewoord FOX DIE en RED ALERT meedelen.”

Brandstichting

Alle scholen werden doorzocht, maar een bom werd niet gevonden. Vijf maanden na de valse bommelding heeft de federale gerechtelijke politie dinsdagnamiddag een verdachte opgepakt. De man wordt niet alleen verdacht van de valse bommelding, maar ook van brandstichting. “Op 8 mei 2019 werd er een anonieme dreigbrief aangetroffen aan het veiligheidscentrum de Marly in de Merodedreef in Westerlo. Die nacht werd er ook een benzineachtige vloeistof uitgegoten aan het gebouw en werd in de buurt een auto in brand gestoken”, verduidelijkt het parket in Antwerpen. “De bedreiging was gericht tegen alle scholen van Westerlo, Aarschot en Diest. Meteen werd beslist om alle scholen te ontruimen. Alle gebouwen werden uitgebreid gecontroleerd, maar er werd niets verdachts gevonden.”

De verdachte liet zich ook al fietsend filmen.
Faroek/VTM De verdachte liet zich ook al fietsend filmen.

De vermoedelijke dader werd gefilmd. Niet alleen bij het ophangen van de brief, maar ook terwijl hij aan het fietsen was met een jerrycan in zijn handen. Uit die beelden kwamen enkele opvallende elementen naar voor zoals de rugzak van de man en zijn type fiets met vlinderstuur. “In samenwerking met het programma Faroek werd eind mei 2019 een opsporingsbericht verspreid. Na doorgedreven speurwerk kon de federale gerechtelijke politie dinsdagnamiddag een verdachte arresteren", aldus nog de parketwoordvoerder.

Woensdagmiddag verscheen de 39-jarige verdachte uit Westerlo voor de onderzoeksrechter. De man blijkt niet verbonden te zijn aan één van de geviseerde scholen. Hij heeft ook geen kinderen die in Westerlo, Aarschot of Diest naar school gaan. Wat zijn motief is geweest voor de valse bommelding is nog onduidelijk. De verdachte beroept zich voorlopig op zijn zwijgrecht.

De dreigbrief die 's ochtends werd aangetroffen.
Faroek/VTM De dreigbrief die 's ochtends werd aangetroffen.

22.000 leerlingen geëvacueerd

In totaal werden 22.000 leerlingen van alle scholen in de drie vernoemde gemeentes bij de bommelding geëvacueerd. De verdachte dreigt daarvoor een grote schadevergoeding te moeten betalen als zijn schuld bewezen wordt.

In Westerlo werden geëvacueerde leerlingen opgevangen in het sportpark.
Peter Vanderveken In Westerlo werden geëvacueerde leerlingen opgevangen in het sportpark.23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  Voor mij mag die paljas lang achter de tralies, en daar hard werken voor de schadevergoedingen te betalen.

 • Michel Van der Hoydowch

  Ferm gewerkt ,heren van de recherche.

 • lodewijk maesen

  werkstraf van 10uur en voor dde rest niks

 • Ingmar Guillaume

  Milde straf in het vooruitzicht. De advocaat zal waarschijnlijk ontoerekeningsvatbaarheid of slechte jeugd aanhalen.

 • Guido Haagdorens

  Oeioei probleem hier. Heeft privacy commisie wel toelating gegeven om deze arme drommel te filmen???