Studenten organiseren unieke vertoning van film uit 1930 over abdij van Tongerlo

De abdij van Tongerlo.
Benoit De Freine De abdij van Tongerlo.
Zenaïd Paepe en Liesje Baltussen, twee masterstudenten Theater- en Filmwetenschap aan de Universiteit Antwerpen, organiseren op woensdag 22 mei een vertoning van de film ‘Het leven eener groote abdij’ (1930) in de bibliotheek van Westerlo. De studenten onderzochten de film over de abdij van Tongerlo een jaar lang en presenteren om 20 uur hun onderzoeksresultaten, waarna de film zelf wordt gespeeld.

De studenten lanceerden aan het begin van het schooljaar nog een oproep, onder meer in deze krant, naar meer informatie over de film, productie en cineast Carlo Queeckers aangezien daar zeer weinig over geweten was. Dat onderzoek is nu tot een goed einde gebracht. De film en onderzoeksresultaten worden woensdag 22 mei om 20 uur in de bib van Westerlo gepresenteerd. Voorafgaand aan de vertoning voorzien de studenten een inleiding over de formele en stilistische analyse, het leven en het oeuvre van Carlo Queeckers, de productie van de film en de receptiegeschiedenis.

Aan de hand van geënsceneerde tableaus vertelt ‘Het leven eener groote abdij’ de geschiedenis van de Onze-Lieve-Vrouwabdij van Tongerlo, die in 1929 door een zware brand werd geteisterd. Kort na de grote brand schreef een groep kloosterlingen een scenario voor een film. Met de opbrengsten van de film wilden ze een deel van de herstellingswerken bekostigen. De katholieke filmbeweging vond in de 24-jarige Queeckers de ideale kandidaat om het verhaal over de geschiedenis van de abdij en het monastieke leven te verfilmen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.