Snuffelhonden ontdekken lek in ethyleenleiding op terrein van Estée Lauder in Oevel: affakkelen zal heel de nacht duren

De affakkeling bij Ineos ging rond 21 uur van start en zal vermoedelijk nog de hele nacht duren.
Peter Vanderveken De affakkeling bij Ineos ging rond 21 uur van start en zal vermoedelijk nog de hele nacht duren.
In de nacht van donderdag op vrijdag is een klein lek vastgesteld in een ethyleenleiding ter hoogte van het cosmeticabedrijf Estée Lauder in de Nijverheidsstraat in Oevel (Westerlo). Uit voorzorg werd het gemeentelijk rampenplan opgestart. Het lek is ontdekt door snuffelhonden. Vrijdagavond start het affakkelen van de leiding. Dat zal heel de nacht duren.

“De situatie wordt dan van nabij opgevolgd en gemeten door de veiligheidsdiensten. Ethyleen is immers een brandbaar gas”, zegt communicatieverantwoordelijke Christophe Sproelants van de gemeente. “De ethyleenleiding loopt van de haven van Antwerpen naar Duitsland en heeft niets met Estée Lauder te maken.”

Snuffelhonden

Momenteel zijn de hulpdiensten samen met de beheerder van de pijpleiding bezig om de leiding drukloos te maken, waarna men het gas kan affakkelen en de pijpleiding herstellen.  “Het lek is ontdekt door snuffelhonden”, aldus Sproelants. “Er zijn regelmatig van die controles en de honden zijn er dus bij uitgekomen. De leiding is ondertussen afgesloten tussen Geel en Herentals. Alles samen zit er nog zo’n 50 ton ethyleen in de leiding dat eruit moet. Dat zal gecontroleerd gebeuren en het wordt dan afgefakkeld. Omdat het om zo'n grote hoeveelheid gaat, zal dat vermoedelijk heel de nacht duren.”

Het gaslek bevindt zich ter hoogte van gate 7 van Estée Lauder.
Peter Vanderveken Het gaslek bevindt zich ter hoogte van gate 7 van Estée Lauder.

Grote zichtbare vlammen

Het affakkelen van de leiding zal gebeuren aan Ineos op de Amocolaan in Geel, vlakbij de grens met Laakdal. En dat zal voor grote zichtbare vlammen zorgen. “Je zal aan het bedrijf grote, verticale vlammen zien. Het gaat om de vaste fakkel van het bedrijf zelf en eventueel een extra mobiele installatie van 20 meter hoog die opgesteld staat tussen de Amocolaan en de E313, ter hoogte van de brug van Eindhout. De gecontroleerde verbranding veroorzaakt vlammen van 15 meter hoog en er is ook geluids- en geurhinder mogelijk. Het wordt aangeraden om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.”

De hinder door het incident is vrij beperkt. Het verkeer kan nog gebruik maken van de Nijverheidsstraat en ook voor de nabijgelegen E313 is er geen probleem. “Alleen in de bedrijven Vansant en Estée Lauder kan er niet gewerkt worden, maar aan de overkant bijvoorbeeld wel. Enkel de conciërge van elektriciteitsbedrijf Van Sant is geëvacueerd naar een nabijgelegen hotel.”

De affakkeling bij Ineos ging rond 21 uur van start en zal vermoedelijk nog de hele nacht duren.
Peter Vanderveken De affakkeling bij Ineos ging rond 21 uur van start en zal vermoedelijk nog de hele nacht duren.
Het gaslek bevindt zich ter hoogte van gate 7 van Estée Lauder.
Peter Vanderveken Het gaslek bevindt zich ter hoogte van gate 7 van Estée Lauder.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.