Kamp C gaat binnen drie jaar voor Vlaamse primeur 3D-geprint gebouw

Voorbeeld van een 3D-geprint huis in Rusland. Het huisje werd gebouwd op slechts 24 uur tijd.
Foto RV Voorbeeld van een 3D-geprint huis in Rusland. Het huisje werd gebouwd op slechts 24 uur tijd.
Zal het eerste 3D-geprinte gebouw van Vlaanderen in Westerlo te bewonderen zijn? Dat is alvast de bedoeling van de provincie Antwerpen met het baanbrekend project 'C3PO'. Wellicht komt dat gebouw er al binnen drie jaar op Kamp C.

Acht organisaties uit de wetenschaps- en bedrijfswereld sloegen gisteren in Kamp C (provinciaal steunpunt rond Duurzaam Bouwen en Wonen) in Westerlo de handen in elkaar onder de naam C3PO (Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen). Behalve Kamp C zelf gaat het over de Universiteit Gent en de Thomas More Hogeschool en de bouwbedrijven Van Roey, Beneens, Trias Architecten, Etib/Concrete House en ViCre. Zo'n samenwerking moest er beter vandaag dan morgen komen, vertelt Peter Bellens, voorzitter van Kamp C.

Experimenteren

"Wat betreft 3D-geprinte gebouwen staan we vandaag nog nergens in Vlaanderen. In Shanghai worden al hele villa's en flatgebouwen geprint. Zo'n vaart loopt het in Europa nog niet, maar als we niet oppassen, gaan buitenlandse bedrijven en consortiums straks ook in Vlaanderen met de eer én met de centen lopen."


'C3PO' zag het licht net om dat scenario te vermijden. Het project zal drie jaar in beslag nemen. Het eerste jaar zullen de partners de bouwsector overal ter wereld nauwlettend in de gaten houden om daarna te beslissen welke printtechniek de meeste mogelijkheden in Vlaanderen biedt. Daarna wordt op Kamp C een nieuw gebouw opgetrokken waarin de 3D-printer geplaatst zal worden. Zij kunnen dan op Kamp C experimenteren met de printinfrastructuur, om daarna modellen te bouwen en te commercialiseren.

Milieuvriendelijk

De voordelen van 3D-printen zijn alvast legio, meent Peter-Paul van den Berg, directeur van Kamp C. "Het bouwproces duurt minder lang waardoor de arbeidskost aanzienlijk daalt. Het is ook milieuvriendelijker, want er is minder bouwafval. Ten slotte neemt het risico op arbeidsongevallen sterk af omdat de bouwvakkers de complexe deelconstructies niet meer zelf moet maken."


Van den Berg denkt dat Kamp C op het einde van het project klaar is om zelf een gebouw te printen. "We willen een multifunctioneel gebouw neerzetten. Dat zou een mijlpaal voor de Kempen zijn." (WDH)