Asielen vangen 400 honden op

DIEREN ZIJN OVER HET ALGEMEEN VRIJ GEZOND

Een asielmedewerkster knuffelt een van de honden uit de kwekerij.
ton wiggenraad Een asielmedewerkster knuffelt een van de honden uit de kwekerij.
De vierhonderd honden van de failliete kwekerij Kempenaars Kennel in Kasterlee zijn weggehaald. In één dag zijn alle dieren verhuisd naar asielen in heel Vlaanderen. Veeweyde in Weelde vangt zeventig honden op. "Sommige zijn mager en hebben vlooien of schurft, maar over het algemeen zijn de dieren vrij gezond", zeggen verzorgers.

Voor vierhonderd honden een nieuw onderkomen vinden, het leek een onbegonnen werk. Maar in één dag is het gelukt. Bij de inspectie Dierenwelzijn kregen ze vanuit heel Vlaanderen enorm veel telefoontjes binnen. "Zoveel zelfs dat we direct voor alle vierhonderd honden een nieuw onderkomen gevonden hebben, terwijl we donderdag er nog van uitgingen dat de verhuis in fasen zou moeten verlopen", zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Die ging gisteren zelf ter plaatse aan Bos Dellen in Kasterlee.


Dierenwelzijn kreeg ook veel respons van burgers die een hondje wilden adopteren. "Omdat het over kweekdieren gaat, gaat dat niet. We hebben enkel een beroep kunnen doen op asielen", zegt kabinetsmedeweker Mi-chaël Devoldere. "We zijn iedereen ontzettend dankbaar voor de massale hulp en reacties." De fokkerijhonden zijn niet gewend aan menselijk gezelschap.


De vierhonderd honden zitten ondertussen verspreid over een tiental asielen in heel Vlaanderen. Zelfs tot in het West-Vlaamse Veurne worden dieren opgevangen. In onze regio zijn de honden ondergebracht bij dierenasiel Veeweyde in Weelde. "Wij vangen momenteel zeventig honden op", zegt Ine Cools van Veeweyde. "Het zijn allemaal volwassen honden van verscheidene rassen, gaande van maltezers over mopshondjes, tot labradors en husky's. Op het eerste zicht zien ze er redelijk gezond uit. Hun vacht blinkt niet, de verzorging is wellicht niet super geweest. Ze zullen wel eten gekregen hebben, maar sommige zijn wel vrij mager. Enkele dieren zijn bang. Er zijn ook hondjes met vlooien en schurft."


"Er zijn teefjes bij die zwanger zijn", vervolgt Ine. "De eigenaar heeft ze nog laten zwanger worden terwijl hij wist dat hij failliet zou gaan. We zijn heel blij dat we deze dieren kunnen redden hebben. De komende dagen gaan we het nog heel druk hebben met de verzorging. We moeten met alle honden naar de dierenarts gaan en ze laten controleren. Morgen (vandaag red.) zijn we daarom niet open", verduidelijkt Cools.


Bij dierenasiel Unco-Jerry in Westerlo zijn nog geen honden geplaatst omdat dat asiel met opvanggezinnen werkt. Unco-Jerry heeft al wel een voedselinzamelactie gehouden. De lading voeding die binnengekomen is, wordt verdeeld over de asielen waar de honden ondergebracht zijn.

Twee honden worden in een kooi in een vrachtwagen geladen.
ton wiggenraad Twee honden worden in een kooi in een vrachtwagen geladen.
Vlaams minister Ben Weyts ging ter plaatse.
ton wiggenraad Vlaams minister Ben Weyts ging ter plaatse.