"Tijd voor samenzijn, niet voor iPhone"

HISTORALIA STELT DERDE EDITIE VAN 'KERSTMAGIE' VOOR

Regisseur Luc Stevens staat centraal tussen medewerkers en acteurs voor Kerstmagie.
Foto Vanderveken Regisseur Luc Stevens staat centraal tussen medewerkers en acteurs voor Kerstmagie.
Historalia is al druk in de weer met de nieuwste kerstmusical van Kerstmagie. Van 7 tot en met 23 december opent prins Simon de Merode de deuren van zijn kasteel. Regisseur Luc Stevens legt de nadruk op gezellig samenzijn tijdens Kerstmis, zonder al te veel aandacht voor internet en iPhone. De ticketverkoop voor de opvoeringen is gestart.

In Westerlo staat Historalia vooral bekend om de grootse cultuurhistorische musicalspektakels Marie Antoinette en Albert I op het kasteelterrein, maar met Kerstmagie gooit de organisatie het steevast over een andere boeg. Lokale acteurs spelen de voorstelling. Zij doen dat bovendien op vrijwillige basis. "We willen Kerstmagie laagdrempelig houden", vertelt productiecoördinator Sofie Vervloet van Historalia. "Daarom doen we een beroep op lokale acteurs. Vaak zijn dat mensen die al hebben samengewerkt met regisseur Luc Stevens. Het is ook een sociaal project. We willen een forum geven aan die acteurs en tegelijk het kasteel openzetten voor het brede publiek. Daar is steeds een grote vraag naar."

Kleine groepen

Kerstmagie is een ietwat atypische musical. De voorstelling speelt zich af op elf locaties in het kasteel. Een voorstelling duurt een uur. "Elke voorstelling is voor een groep van een dertig personen", vervolgt Vervloet. "Die beleven in het kasteel dan het verhaal. In elke kamer van het kasteel speelt zich een scène van ongeveer vijf minuten af. Het verschil met vorig jaar is dat we nu drie ploegen met acteurs inzetten in plaats van twee. Elke ploeg neemt steeds een hele weekdag op zich. Behalve in het weekend, dan zijn er twee ploegen."

260 voorstellingen

Op weekdagen zijn er voorstellingen van 17 tot 19.15 uur. Op zaterdag is dat van 14 tot 20.15 uur, op zondag van 14 tot 19.15 uur. Elk kwartier begint er een nieuwe voorstelling, waardoor de acteurs dus doorlopend toeschouwers over de vloer krijgen. In totaal worden een 260 voorstellingen opgevoerd.


Dit jaar kiest regisseur Luc Stevens voor een opmerkelijk thema. Hij wil de aandacht vestigen op de warmte en het gezellig samenzijn tijdens Kerstmis, zonder dat daar multimediale speeltjes als iPhones aan te pas komen. "Kerstmis is een tijd die je samen moet doorbrengen", vindt Stevens. "We mogen niet verdrinken in multimedia tijdens zo'n periode. Daarom krijgen ook sprookjesboeken een prominente plaats in de musical. Zij zorgen voor interactie, zoals wanneer een ouder aan zijn kind voorleest." Ook tijdens de voorstelling komt interactie aan bod. "De acteurs zullen de kinderen geregeld aanspreken. Zij moeten samen voor oplossingen zorgen, zodat hun fantasie wordt opgewekt."

Nog hulp nodig

Wie wil meewerken, mailt naar productie@historalia.be. Er worden vooral naaisters, stewards en decorateurs gezocht. De ticketverkoop is gestart. Een ticket kost 13,95 euro. Voor kinderen onder de vijf jaar is de voorstelling gratis.