"Geef dierenasiel financiële steun"

OPPOSITIERAADSLID PLEIT VOOR SUBSIDIE VOOR UNCO JERRY

Imke en Maria vertroetelen een kostganger van het dierenasiel.
Maria De La Cruz Imke en Maria vertroetelen een kostganger van het dierenasiel.
Dierenasiel Unco Jerry uit Westerlo is dringend op zoek naar geld. Twee honden hebben een operatie nodig, maar daar heeft Unco Jerry geen middelen voor. De gemeenteraad buigt zich volgende maand over een eventuele subsidie voor het dierenasiel.

Unco Jerry is op zoek naar financiële steun. Alleen met extra fondsen kunnen noodzakelijke operaties uitgevoerd worden bij twee viervoeters die recent bij het dierenasiel zijn binnengebracht. "We hebben in korte tijd zowel operaties in de hondenafdeling als in de poezenafdeling. We blijven het niet langer trekken als asiel zonder subsidies", zegt Imke Mertens van Unco Jerry. "Daarom roepen we de hulp in van de mensen om ons te steunen, zodat we toch alle operaties kunnen laten uitvoeren."


Eén van de honden die een operatie nodig heeft, is Rocky, een Duitser herdershond van elf maanden. "Ik kreeg enkele dagen geleden telefoon van zijn baasje. Rocky heeft aan beide kanten heupdysplasie. De eigenaar kan de operatie niet betalen en moet hem weg doen", zegt Imke. "Wij willen Rocky niet overlaten aan een ander asiel. Want dan weet je niet wat ermee gaat gebeuren. Misschien geven ze hem wel een spuitje. Wij willen elk dier een kans geven, ongeacht hoe ziek of hoe oud het dier is. Dat kost elke keer veel geld. Met de revalidatie erbij zal de operatie voor Rocky 2.500 euro kosten."


Die kosten komen bovenop de 3.800 euro die Unco Jerry pas heeft moeten betalen voor de operatie van twee poezen.

Oppositieraadslid Frans De Cock (Open Vld).
Maria De La Cruz Oppositieraadslid Frans De Cock (Open Vld).

Drie poten

Ook na Rocky houden de kosten niet op. "Want we hebben ook nog een Roemeens hondje met drie poten binnengekregen", zegt Imke. "De hond is in Roemenië aangereden. Een vrijwilligster van Unco Jerry was op vakantie in Roemenië. Zij zag het hondje daar in het asiel en kon het niet over haar hart krijgen om het dier aan zijn lot over te laten. Het Roemeense asiel zou het dier zeker hebben laten inslapen. Het enige achterpootje dat het hondje nog heeft, is er slecht aan toe. En ook met haar bekken is iets mis. Ook dat hondje zal na een antibioticakuur nog een operatie nodig hebben."


Unco Jerry ontvangt geen subsidies. Dat is een bewuste keuze van het asiel. "We zouden subsidies kunnen aanvragen, maar dan kan de overheid zich komen moeien. Dat willen we niet. We willen een vrij asiel blijven, zodat we elk dier een kans kunnen geven. Tot nu toe is ons dat altijd gelukt. Maar normaal gebeuren duren operaties gespreid over één of twee jaar. Helaas vallen ze nu bij ons allemaal samen, met financiële problemen tot gevolg."

"Jaarlijkse bijdrage"

Een andere oplossing zou zijn dat Unco Jerry toch financiële steun vanuit de gemeente krijgt (en aanvaardt). Oppositieraadslid Frans De Cock (Open Vld) brengt op de gemeenteraad van mei een agendapunt om het dierenasiel financieel te steunen. "Ik heb reeds in 2013 en 2015 formeel op de Westelse gemeenteraad voorgesteld om een structurele subsidie te geven aan dierenasiel Unco Jerry, het enige asiel in Westerlo met een vzw-statuut. Elk keer heeft de meerderheid dit geweigerd", zegt De Cock. "Voor het zwerfkattenproject doet de gemeente Westerlo een beroep op het dierenasiel van Aarschot. Daarom lijkt het mij logisch dat ook het asiel van Westerlo, dat volledig belangeloos werkt met vrijwilligers en eigen middelen, zou genieten van een bescheiden jaarlijkse bijdrage. Bijna alle erkende verenigingen van Westerlo uit de socio-culturele, sportieve, jeugd- of andere sectoren krijgen een toelage. Een subsidie van de gemeente Westerlo zou tegelijk een erkenning inhouden voor het maatschappelijk relevante werk van Unco Jerry." Wie Unco Jerry financieel wil steunen, kan dat doen via rekeningnummer BE18 7310 2050 5165.