Zesdeklassers krijgen les in... café 't Zwijntje

Ex-collegeleraar Dirk Decuypere praat in café 't Zwijntje over de drie Canadezen die herdacht worden en over Geluwe tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Foto Maxime Petit Ex-collegeleraar Dirk Decuypere praat in café 't Zwijntje over de drie Canadezen die herdacht worden en over Geluwe tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens luchtgevechten kwamen in 1917 boven Ter Hand (Geluwe) drie Canadezen om het leven. Wat op donderdag 18 mei wordt herdacht. Het zesde leerjaar van vrije basisschool De Graankorrel zal hierbij aanwezig zijn.


Tijdens de Duitse bezetting van Geluwe werden de jongensschool en meisjesschool ingenomen om respectievelijk als paardenstal en Ortskommandantur & Feldlazarett ingericht te worden. De leerlingen kregen van dan af les in burgerhuizen en cafés, onder meer in café 't Zwijntje. Om hen te laten ervaren wat dit betekent, gaf historicus Dirk Decuypere het zesde leerjaar gisteren les in café 't Zwijntje. "De leerlingen waren heel enthousiast en dat doet deugd", reageert Dirk. "De keuze voor de oudste klassen was bewust. In totaal kwamen zestig leerlingen. De lessen duurden telkens anderhalf uur. Ze kregen info over Geluwe in de Eerste Wereldoorlog en de plechtigheid volgende week." (DBEW)