Wervikse ereburger Gaston Durnez (91), gelauwerd schrijver, dichter en oud-journalist, is overleden

Gaston Durnez thuis in Itegem
David Legreve Gaston Durnez thuis in Itegem
Gaston Durnez (91), gelauwerd schrijver en dichter, maar ook oud-journalist van De Standaard, is in het Heilig Hartziekenhuis in Lier in het gezelschap van zijn familie overleden. Gaston Durnez werd in 2018 op voordragen van toenmalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois onderscheiden met het Ereteken van de Vlaamse gemeenschap. Hij was sedert 1965 ereburger van Wervik, zijn geboortestad.

In 1957 ontving hij de eerste Vlaamse Persprijs voor een artikel over de mijnwerkers in Marcinelle. In juni 2002 mocht Gaston Durnez een gedicht onthullen over zijn geboortestad. Het lofdicht ‘Wervik’ bevindt zich op de hoek van de Speiestraat en Grauwezustersstraat aan de gevel van vrije basisschool De Graankorrel. Die officiële onthulling werd gekoppeld aan een overzichtstentoonstelling over de auteur-journalist in de bibliotheek.

Gaston Durnez groeide op in een kroostrijk gezin. Hij was amper twee jaar toen hij met zijn ouders naar Asse verhuisde. Toch bleef hij de contacten met zijn geboortestad onderhouden. “Heel mijn familie woont hier”, aldus Gaston Durnez toen in HLN. “Wervik heeft toch een grote rol gespeeld in de opbouw van mijn leven. Ik voel me nog Wervikaan en ben werkelijk trots op dat gedicht. Ik ben blij dat Wervik me die kans gaf.” Tijdens de ontvangst toen in het stadhuis ontving de ereburger een tabakspot en een pak jaarboeken van de Stedelijke Oudheidkundige Commissie.

In 2008 verscheen de autobiografie ‘Vroeger waren wij veel jonger. Een jeugd in Vlaanderen’ waarin Gaston Durnez terugblikt op zijn jeugd in onder meer Wervik. Toen illustrator Carll Cneut in april dit jaar officieel werd aangesteld als ereburger, was Gaston Durnez met zijn echtgenote aanwezig. Het was de laatste keer dat hij in zijn geboortestad was.

Ondertussen opende de stad Wervik een digitaal rouwregister. Wie dat wil, kan daarop een boodschap noteren. “De stad Wervik is fier op zijn ereburger. Gaston, het gaat je goed”, reageert de stad op het overlijden. Hij woonde meer dan veertig jaar in Itegem, een dorp vlakbij Heist-op-den-Berg. In 2016 werd hij daar nog uitgebreid gevierd, met medewerking van alle verenigingen. Gaston Durnez was gehuwd met Ria Verstappen en vader van acht kinderen: Marleen, Els, Erik, Goedele, Jan, Jeroen, Stefaan en Hans. Daarnaast zijn er tweeëntwintig kleinkinderen.

Gaston Durnez kende op familiaal vlak veel tegenslagen. In 1968 verloor hij zijn echtgenote Jeanne Poels. Nadien trad Gaston Durnez een tweede keer in het huwelijk met Siemke Avet. Ze overleed in 1979.

De uitvaartplechtigheid vindt plaats op dinsdag 3 december om 11.30 uur in de Sint-Guibertuskerk in Itegem.

Midden vooraan ereburger Gaston Durnez in april dit jaar tijdens de officiële aanstelling van ereburger Carll Cneut.
Maxime Petit Midden vooraan ereburger Gaston Durnez in april dit jaar tijdens de officiële aanstelling van ereburger Carll Cneut.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.