Wervikaan mag begraafplaats ontwerpen

Met dit ontwerp won Andy Malengier de wedstrijd.
©AndyMalengier Met dit ontwerp won Andy Malengier de wedstrijd.
Werviks tuinontwerper Andy Malengier heeft de openbare ontwerpwedstrijd voor de nieuwe begraafplaats in Watou gewonnen. "Ik ben heel trots dat mijn bureau deze felbegeerde wedstrijd heeft gewonnen", klinkt het bij de Wervikaan.

Met de begraafplaats van Watou is Andy Malengier zeker niet aan zijn proefstuk toe. De tuinarchitect ontwerpt private tuinen, maar ook een pak openbare ruimtes en begraafplaatsen werden naar zijn plannen gevormd. In 1999 haalde hij zelfs de International Funeral Award binnen voor het ontwerp van de Wervikse begraafplaats. In 2004 vielen enkele van de grafzerken van zijn hand dan weer in de prijzen en in 2007 werd hij bekroond voor de vier begraafplaatsen in de gemeente Zonnebeke. Toen het Poperingse stadsbestuur in het voorjaar een ontwerpwedstrijd uit schreef voor de nieuwe begraafplaats in Watou, sprak ook dat hem meteen aan. "In het artistieke milieu is het kunstenaarsdorp Watou ondertussen goed gekend", zegt Malengier. "en zoals verwacht was er veel concurrentie."


Ongeveer 30 kandidaturen werden ingediend en elf ontwerpen. Maar het plan van Malengier haalde het. Dat ook het Kunstenfestival in Watou de man wat inspiratie bezorgde blijkt duidelijk uit zijn ontwerp, waarin ook een raam met daarop een gedicht over de dood. Helemaal in de juiste stijl voor een echt kunstenaarsdorp. (BLI/DBEW)