Wervik gaat verkoop van lachgas niet verbieden

Lachgas kan zowel op korte als lange termijn schadelijke gevolgen hebben.
Creative Commons 2.0 Lachgas kan zowel op korte als lange termijn schadelijke gevolgen hebben.
Het schepencollege van Wervik gaat niet in op het voorstel van fractieleider Bercy Slegers (CD&V) om een verbod op de verkoop en het bezit van lachgas in te voeren. Lachgas wordt meestal gebruikt via gaspatronen voor slagroomspuiten. Druggebruikers laten zo’n patroon leeglopen in een ballon om het vervolgens in te ademen. Via de longen komt het gas snel in het bloed en zo naar de hersenen waardoor een roes wordt gecreëerd.

“Bijna wekelijks lopen er meldingen binnen van achtergelaten buisjes van lachgas in Wervik. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling”, vindt Bercy Slegers. “Druggebruik steekt het voorbije jaar ferm de kop op in Wervik en Geluwe. Kortrijk heeft dit jaar als eerste stad in West-Vlaanderen een verbod op verkoop van lachgas ingevoerd. Wie nog lachgas verkoopt, riskeert een boete van 350 euro. De ervaring die Kortrijk ondertussen heeft opgedaan, zouden we kunnen gebruiken om ook zo’n verbod in te voeren in onze stad of in onze politiezone.”

“We hebben dat besproken tijdens het politiecollege van de zone Arro Ieper en mijn collega’s uit de andere gemeenten zijn niet happig om een verbod op de verkoop van lachgas in te voeren”, reageert burgemeester Youro Casier (sp.a). “Het is trouwens de vraag of het verbod in Kortrijk eigenlijk wel wettelijk is. Bovendien heeft de politie op ons grondgebied nog geen enkel feit over lege buisjes van lachgas geregistreerd.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.