Wéér kampvuurtjes ontdekt op De Balokken: "Levensgevaarlijk bij zo'n droogte"

Deze resten van een vuurtje werden dinsdag ontdekt. Bij de takken lag een bus butaangas.
Foto Luc Vanthuyne Deze resten van een vuurtje werden dinsdag ontdekt. Bij de takken lag een bus butaangas.
Op het recreatie-eiland De Balokken heeft de politie twee uitgedoofde brandhaarden ontdekt. Levensgevaarlijk bij deze droogte. Agenten hebben een jonge man uit Komen verhoord. Wie een vuurtje stookt, riskeert een GAS-boete tot 350 euro.

"Vuur maken is niet alleen verboden, het is ook zeer gevaarlijk", zegt burgemeester Youro Casier (sp.a). "Zeker nu we in zo'n extreem droge periode zitten. Het gras en de andere begroeiing zijn momenteel extreem brandgevoelig. Men moet toch beseffen dat er op De Balokken geen vuur mag worden gemaakt. Het is daar bosgebied en er is veel groen. In een wip kan alles weg zijn." De politie voert het toezicht op De Balokken alvast op. "We vragen dat bezoekers extra waakzaam zijn en vuurhaarden melden bij de politie", aldus de burgemeester. "Er hangen op het eiland op verschillende plaatsen camera's. Het grote eiland 's avonds afsluiten, is onmogelijk."


Marc Kino is voorzitter van zowel de stedelijke milieuadviesraad als Natuurpunt Wervik. "Ik ga er 's morgens altijd wandelen en ik zie regelmatig de resten van een barbecue of kampvuurtjes. Dinsdag lag er op de uitgedoofde brandhaard een Nederlandstalige cursus van studenten en een busje butaangas. Ik zie ook regelmatig flessen sterke drank. Een publieke plaats voor een barbecue zou een oplossing kunnen zijn."Tijdens de gemeenteraad deed Bart Pynket (Positief Project) drie jaar geleden al een voorstel voor zo'n plek. Het Agentschap Natuur en Bos, eigenaar van het eiland, gaf toen een negatief advies. (DBEW)