Vandewiele blijft ontkennen

ZAAKVOERDER LANGER IN CEL VOOR VERDUISTERING 2,5 MILJOEN NAMAAKSIGARETTEN

De zaakvoerder van afvalverwerkingsbedrijf Vandewiele Recycling blijft in de cel, omdat hij 2,5 miljoen namaaksigaretten zou hebben verduisterd. "Mijn cliënt blijft alle betrokkenheid bij de zaak ontkennen", stelt zijn raadsman.

De Ieperse raadkamer verlengde gisteren de aanhouding van Günther Vandewiele (39), de zaakvoerder van het bedrijf met vestigingen in Wervik en in Gistel. De man wordt ervan verdacht in totaal 2,569 miljoen namaaksigaretten te hebben verduisterd. Het rookgerei was door de douane in beslag genomen en aan het bedrijf van Vandewiele toevertrouwd om te worden vernield. Dat gebeurde evenwel niet. De federale overheidsdienst Douane en Accijnzen begon een onderzoek. Op 30 juni werden de sigaretten gerecupereerd, een dag later werden drie mensen bij de kraag gevat: Günther Vandewiele (39), zijn echtgenote V. en werknemer Dirk V. (52) uit Alveringem. De drie worden verdacht van misbruik van vertrouwen.

Als de namaaksigaretten weer in het illegale circuit zouden zijn gebracht, dan zou dat een forse stuiver hebben opgeleverd. Op 9 juli pakte het gerecht nog een vierde verdachte op, de 46-jarige J.H. uit Ravels. Hij ontkent alle betrokkenheid. "Ook mijn cliënt zegt niets met de zaak te maken hebben", stelt meester Nicolaas Vinckier, die het opneemt voor zaakvoerder Günther Vandewiele. "Wij gaan dan ook in beroep tegen zijn verdere aanhouding." Ook werknemer Dirk V. gaat in beroep. Dat moet nu binnen de 14 dagen door de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) in Gent worden behandeld.

V. zit nog altijd in de cel, nadat de KI haar niet vrijliet. Hoe de verdachten precies te werk zouden zijn gegaan, is nog niet bekend.