Tien huurflats in gewezen doorgangshuis De Poorte:
“We creëren een nieuwe leefgroep in het stadscentrum”

Bram Loontjens en collega Bert Van Eeckhout met het woonproject op de achtergrond
Maxime Petit Bram Loontjens en collega Bert Van Eeckhout met het woonproject op de achtergrond
In het gewezen doorgangshuis De Poorte in de Duivenstraat zijn na een lange renovatie tien huurflats klaar. “We mikken zowel op jongeren als ouderen”, zegt immobiliënmakelaar Bram Loontjens van ERA.

De renovatiewerken hebben lang aangesleept, maar dat had zijn redenen. Op bevel van het arbeidsauditoriaat werd de werf drie jaar geleden verzegeld omdat er bij een controle van de sociale inspectie Poolse arbeiders aan het werk waren die niet in orde waren. Het ging toen al om een tweede controle nadat bij een eerste controle in januari 2017 al eens zeven Moldavische arbeiders werden aangetroffen die op de site sliepen en werkten. Maar ondertussen is alles geregeld en is de renovatie achter de rug. En het eindresultaat mag gezien zijn.

Energiezuinig

Er is een divers aanbod. Zo zijn er twee flats met vier slaapkamers. De huurprijs bedraagt 600 euro. Zes flats hebben twee slaapkamers (550 euro) en dan zijn er nog twee met één slaapkamer voor 500 euro. “De flats met één of twee slaapkamers zijn niet zo groot, maar wel energiezuinig”, legt Bram uit. “Er staat een hoog rendementsketel op gas in en alle flats hebben dezelfde keuken. Naast een badkamer is er ook een apart toilet. De ligging is een pluspunt. Midden in het stadscentrum en alles op wandelafstand. Gemakkelijk dus voor wie boodschappen moet doen of de trein moet nemen.”

In alle flats staat dezelfde keuken.
Maxime Petit In alle flats staat dezelfde keuken.

Rijke geschiedenis

De locatie heeft een rijke geschiedenis. Heel lang geleden was het bouwbedrijf Wybaillie er gevestigd en nadien huurde het OCMW vanaf maart 1992 de gebouwen. In doorgangshuis De Poorte werden studio’s ingericht, waar in de loop der jaren honderden mensen tijdelijke opvang vonden. Nadien werden de gebouwen nog gebruikt door Willy Vereecke, aannemer van dakwerken. Tot slot werden de gebouwen tijdelijk gehuurd door de toenmalige vzw De Witte Berken, een organisatie voor bijzondere jeugdzorg.

De Poorte had destijds een kwalijke reputatie, maar daar moet het nieuwe project verandering in brengen. “Het is inderdaad een kankerplek geweest, maar nu willen we er iets moois van maken”, verzekert Loontjens. “We creëren een nieuwe leefgroep in het stadscentrum.”

Het binnenplein achteraan. Een lift is er niet, wel aan weerszijden een trap.
Maxime Petit Het binnenplein achteraan. Een lift is er niet, wel aan weerszijden een trap.

Garages

Een lift naar de eerste verdieping is er niet. “Voor hulpbehoevende huurders zijn er voldoende flats op de gelijkvloerse verdieping”, gaat Bram verder. Om de parkeerdruk in de Duivenstraat te ontlasten, zijn er achteraan ook tien nieuwe garages gebouwd. “De huurders krijgen hiervoor de eerste kans, maar als er nog beschikbaar zijn, komen ook niet-bewoners in aanmerking. Daarnaast zijn er ook nog een viertal staanplaatsen.”

ERA organiseert op zaterdag 21 maart van 10 tot 12 uur een openhuizendag. “Nadien zullen we elke zaterdag van 9 tot 10 uur aanwezig zijn om geïnteresseerden te ontvangen. Tot alles verhuurd is”, reageert immobiliënmakelaar Bert Van Eeckhout. 

Achteraan zijn er tien garages.
Maxime Petit Achteraan zijn er tien garages.
Maxime Petit
Maxime Petit