Tabaksmuseum moet echte belevenis worden

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN WERVIK

Het Nationaal Tabaksmuseum slaagt er niet in om voldoende bezoekers te lokken.
LV Het Nationaal Tabaksmuseum slaagt er niet in om voldoende bezoekers te lokken.
De bezoekerscijfers van het Nationaal Tabaksmuseum in de Koestraat zijn niet om over naar huis te schrijven. Moet er niet worden nagedacht over een andere insteek? Want zelfs als je het tabaksverleden wil blijven eren, moeten er wel nog bezoekers komen.

"We kunnen inderdaad niet ontkennen dat de bezoekerscijfers van ons Nationaal Tabaksmuseum teruglopen", aldus huidig burgemeester Youro Casier (sp.a). "Dit ondanks de inspanningen van de bevoegde schepen en onze medewerkers. De oorzaak is volgens mij te zoeken in de negatieve connotatie die rond tabak leeft. Maar onze afkomst en ons verleden mogen we zeker niet verloochenen. Wervik wordt nog steeds geassocieerd met een rijk tabaksverleden en dat zal altijd een belangrijke plaats innemen. Maar we beseffen ook wel dat we nog heel wat meer te bieden hebben dan enkel onze tabak. Om deze redenen werd al een aantal jaren geleden beslist om in het Nationaal Tabaksmuseum een expositieruimte te voorzien voor niet-permanente tentoonstellingen. Op die manier kunnen we heel wat andere troeven uitspelen. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan ons Gallo-Romeins verleden. Verder zijn we de mening toegedaan dat ons museum moet evolueren naar een echt belevingsmuseum. De tijd van enkel maar kijken en niet aanraken, ligt nu al lang achter ons."


Bercy Slegers van CD&V: "De lopende tentoonstelling Wervik 2050 gaat niet over tabak en ook daarvoor zijn de bezoekerscijfers niet zo hoog. Een museum staat niet los van het globale toerismebeleid. Een museum moet de dag van vandaag voldoende interactief zijn. Een museumbezoek moeten bezoekers kunnen koppelen aan een bezoek van Wervik waar je kan genieten van iets lekkers of waar je echt iets actiefs kan doen."

Langs de tabaksboeren

"Ons tabaksverleden is cultureel erfgoed, we moeten het koesteren", gaat Slegers verder. "Waarom loopt de Tabaksfietsroute niet langs de nog bestaande tabaksboeren? Zo zou men op de boerderij zelf kunnen kennismaken met het verwerkingsproces. Wervik is ook de oudste nederzetting. Laat ook het Gallo-Romeins verleden aan bod komen en promoot dat bij de scholen. Een duidelijke visie in het toerismebeleid ontbreekt." (DBEW)