Schepencollege buigt zich over vernielde kapel

Het oude kapelletje werd zwaar vernield.
Hans Verbeke Het oude kapelletje werd zwaar vernield.
Het schepencollege zal beslissen over het lot van de vernielde kapel in de Prinsenstraat in Wervik. Afgelopen zaterdag werd die aangereden nadat een automobiliste plots moest niezen en de controle over het stuur verloor. Burgemeester Youro Casier (sp.a) liet ondertussen uitzoeken wie eigenaar van de kapel is.

De kapel werd halfweg de jaren ’50 gebouwd in opdracht van Omer Vantomme en Irène Maertens, die toen op de hoeve woonden. “Eind de jaren ’60 is er grond onteigend voor de verbreding van de Prinsenstraat”, weet de burgemeester. “Op het nieuwe rooilijnplan staat de kapel voor tachtig procent op openbaar domein. Iemand van onze ambtenaren heeft ondertussen een van de eigenaars van de kapel gesproken. Er zijn geen schenkingen gedaan of er is niks op papier terug te vinden over deze kapel. Ze werd als het ware onteigend. Begin de jaren ’70 was er een akkoord dat de stad Wervik de kapel zou verplaatsen in de weide, maar deze was blijkbaar niet stabiel genoeg en dus heeft het toenmalig stadsbestuur die laten staan.”

Cultureel erfgoed

De kapel staat aan de inrit van een boerderij en aan de rand van een weide waar in de toekomst nieuwe woningen komen. “De familie is bezig met de ontwikkeling van de bouwgronden en de ontwikkelaar van deze gronden zou de kapel graag weg willen”, besluit Casier. Wat er uiteindelijk met de kapel zal gebeuren, zal besproken worden op het schepencollege. De kapel maakt alvast deel uit van het cultureel erfgoed.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • marie-paule leleu

    Verbreed aub deze straat niet nu zijn de autobestuurders verplicht traag te rijden. Laat dit erfgoed staan en laat het herstellen.