Rock op het Plein wordt betalend om traditie verder te kunnen zetten: “Aantal subsidies zijn weggevallen”

Een deel van het bestuur op het Sint-Maartensplein, in het gezelschap van schepen Sonny Ghesquière en personeel van de Dienst Feestelijkheden.
Maxime Petit Een deel van het bestuur op het Sint-Maartensplein, in het gezelschap van schepen Sonny Ghesquière en personeel van de Dienst Feestelijkheden.
Het Wervikse muziekfestival Rock op het Plein, dat steevast in augustus plaatsvindt op het Sint-Maartensplein, zal door de stijgende kosten en de hogere vraagprijzen van de groepen niet langer gratis zijn. “Om de traditie als muzikale opener van de vijfdaagse zomerkermis verder te zetten, wordt het concept wat gewijzigd”, aldus voorzitter Dimitri Durnez.

De vzw Tobacco Town Music maakte het nieuws zaterdag bekend. Rock op het Plein bestaat al sinds 1983 en was van 2002 tot en met 2006 eerder al eens betalend. De andere edities waren altijd gratis. “Met onze huidige bestuursploeg namen we de organisatie over in 2009, en in vergelijking met toen zijn de kosten bijna verdubbeld”, zegt de voorzitter.

Weggevallen subsidies

“De laatste jaren is het moeilijker geworden om het festival financieel rond te krijgen en het gratis te kunnen aanbieden. Een aantal subsidies, zoals van de provincie, zijn weggevallen. We hebben alles overwogen en zaten in december een paar keer samen, ook met het stadsbestuur.”

De volgende editie zal plaatsvinden op vrijdag 14 augustus. “De prijs van de tickets is nog niet bepaald”, vertelt Dimitri Durnez. “Het gaat vergelijkbaar zijn met bijvoorbeeld het Schippersweekend in Lauwe (daar kostte een ticket vorig jaar 15 euro in voorverkoop en 20 euro aan de ingang, red.) en zal ook afhankelijk zijn van het programma. Het Sint-Maartensplein vullen als voorheen, dat is onze ambitie. We zijn er ons van bewust dat we commentaar gaan krijgen nu het betalend wordt. Gooiden we de handdoek, dan zou er ook commentaar zijn geweest.”

Een sfeerbeeld van Rock op het Plein vorig jaar.
Maxime Petit Een sfeerbeeld van Rock op het Plein vorig jaar.

De beslissing komt er dus na rijp beraad. “Er waren een vijftal opties”, aldus gewezen voorzitter Gregory Volcke. “Aan stoppen hebben we nooit gedacht, maar één van de opties was weggaan van het Sint-Maartensplein om meer plaats te hebben of te kiezen voor een ander weekend. Een andere optie was er een tweedaagse van maken.”

“Meer beleving”

Tijdens Rock op het Plein is het een komen en gaan van festivalgangers. Valt het weer mee, dan zijn er wel zo’n vierduizend aanwezigen. De stad was bij de besprekingen betrokken. “We vinden het belangrijk dat Rock op het Plein de start van de kermis blijft”, aldus schepen Sonny Ghesquière (sp.a). “We willen als stad extra inspanningen doen, daarom niet puur financieel.”

En er zijn nog veranderingen. Want om het engagement in de toekomst te verzekeren, zal Dylan Hoornaert samen met Dimitri Durnez het co-voorzitterschap op zich nemen. Nieuw in het bestuur zijn Mathias Theuwen en Hanne Vanden Broele. “We willen tijdens het festival meer inzetten op beleving zodat er meer te zien is dan alleen maar optredens.”

Op de eerste namen op de affiche is het momenteel nog wachten. De organisatoren overleggen momenteel met drie bands. Het moet in elk geval beter dan de vorige editie. “We hadden toen het duurste programma, maar ook het minste qua niveau. En bovendien viel het weer tegen”, aldus een eerlijke Gregory Volcke.

Dylan Hoornaert (rechts) zal samen met Dimitri Durnez het co-voorzitterschap op zich nemen.
Maxime Petit Dylan Hoornaert (rechts) zal samen met Dimitri Durnez het co-voorzitterschap op zich nemen.