Rock op het Plein overleeft ondanks afhaken grote sponsors: “Budget rond gekregen dankzij lokale handelaars”

Rock op het Plein is elk jaar goed voor een vol Sint-Maartensplein.
Luc Vanthuyne Rock op het Plein is elk jaar goed voor een vol Sint-Maartensplein.
Het gratis festival Rock op het Plein is traditioneel de muzikale opener van de vijfdaagse Zomerkermis. Ook vrijdag 16 augustus is dat het geval, al was het niet makkelijk nadat enkele grote sponsors hadden afgehaakt. “Dankzij de lokale handelaars hebben we ons budget rond gekregen”, zegt voorzitter Dimitri Durnez van vzw Tobacco Town Music.

“Financieel zijn we er geraakt, ondanks het afhaken van belangrijke sponsors als de provincie, Vlaanderen en tabaksfabriek JTI. Het is opvallend dat we dit jaar veel lokale sponsors hebben. Nu we niet meer kunnen rekenen op de hogere overheid, moeten we het in eigen huis zoeken. Onze traditionele vip-bar op het Sint-Maartensplein hebben we wel anders aangepakt. We installeren een mini-zomerbar. Voor de vip's staan er weer foodtrucks, deze keer in de tuin van ’t Kapittel. We kunnen wel nog wat extra helpende handen gebruiken, zodat onze medewerkers meer in shifts kunnen helpen”, legt Dimitri uit.

 Intergalactic Lovers

Muzikaal zit het ook weer helemaal goed. Headliner is de vierkoppige band Intergalactic Lovers. De Aalsterse groep rond frontvrouw Lara Chedraoui brengt indierock met een bijzonder typisch geluid. “Het wordt een van hun laatste optredens voor ze er een tijdje mee stoppen”, weet Durnez. “Ze zijn bezig aan een intensieve tour en gaan waarschijnlijk de komende maanden nieuwe nummers maken.” 

Headliner is de vierkoppige band Intergalactic Lovers.
James Arthur Headliner is de vierkoppige band Intergalactic Lovers.

By August

Het duo By August mag om 17.15 uur het festival openen nadat het de eerste editie van de ‘Rock op het Plein-kick off’ in ’t Kapittel hadden gewonnen. Martijn Serlet uit Geluwe en Tom Brewaeys uit Grimbergen vormen sedert vorig jaar By August. Hun eerste single ‘TINGE’ kwam dit voorjaar uit. De twee gewezen klasgenoten werken ondertussen aan een eerste plaat. Live speelt Martijn (akoestische) drums en verzorgt de baslijnen en de samples, Tom speelt de melodische partijen. “Het was plezant te vernemen dat we de ‘Rock op het Plein-kick off’ hadden gewonnen”, vertelt Serlet. “Voor de tijd dat we als band nog maar bestaan, is dit al een mooie kans die we krijgen. We hebben onlangs een video opgenomen van enkele van onze nummers. In september volgt een nieuwe single, die ook via alle digitale kanalen zal te beluisteren zijn, en kort daarna volgt dan de bijhorende live versie via de video die we op onze sociale media en YouTube zullen uitbrengen.”

By August - met  Geluwenaar Martijn Serlet en Tom Brewaeys - mag het festival openen.
Maxime Petit By August - met Geluwenaar Martijn Serlet en Tom Brewaeys - mag het festival openen.

Afterparty

Nadien speelt The Black Gasolines (18.25 uur). Derde groep op het groot podium op het Sint-Maartensplein wordt Mooneye (19.35 uur). Deze vijfkoppige band komt uit Moen. Ze waren een van de drie laureaten van De Nieuwe Lichting op Studio Brussel. Voor de fans van hiphop komt vanaf 20.50 uur het rapperscollectief Stikstof uit Brussel. De groep is het geesteskind van Jazz, Zwangere Guy en Astrofisiks, live begeleid door Deejay Vega. “Zwangere Guy deed veel festivals en had overal succes”, weet Dimitri. “Op Rock Werchter, Festival Dranouter en onlangs de Lokerse Feesten.”

Voor de fuif vanaf middernacht werd ‘Omdat Het Kan Soundsystem ft. Average Rob & Olga Leyers’ geboekt. Meer info op www.rockophetplein.be.

Olga Leyers is van de partij op de afterparty
RV Olga Leyers is van de partij op de afterpartyReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.