Promotie voor Europese handicapkaart
in Nationaal Tabaksmuseum

Voordelenkaart nog te weinig gekend bij lokale besturen

De ‘Vereniging personen met een handicap’ (VFG) van Bond Moyson heeft vandaag in het Nationaal Tabaksmuseum de ‘European Disability Card’ gepromoot, een Europese kaart waarmee personen met een handicap voordelen kunnen genieten bij cultuur-, sport- of vrijetijdsactiviteiten. 

Een van de grote troeven van de kaart is dat je recht hebt op voordeeltarieven met één enkel document. “Bij VFG merken we dat nog veel personen met een handicap niet afweten van het bestaan van de kaart”, aldus Lien Deblaere. “Vandaar onze actie waarbij we lokale besturen oproepen om de erkenning van deze kaart op te nemen in hun meerjarenplan om zo het goeie voorbeeld te geven. Wervik doet dat alvast, want er komt een schepen voor personen met een handicap.”Dat is Sonny Ghesquière (sp.a), die vanaf januari als bevoegdheid onder meer ‘personen met een beperking’ krijgt. “Wij hebben die Europese handicapkaart ondertussen erkend. Wat we daaraan als voordelen gaan koppelen, moeten we de komende weken bekijken.”

Momenteel zijn er in ons land zo’n tweehonderd initiatieven die de kaart erkend hebben en er een voordeel aan koppelden. Het gaat bijvoorbeeld om toeristische attracties en sport- en culturele centra. “In ons land hebben 26.500 personen zo’n kaart aangevraagd”, aldus Lien Deblaere. “Begin januari zullen we alle lokale besturen aanschrijven om die kaart te erkennen. Via de lokale adviesraden gaan we ook de aandacht vestigen op die Europese handicapkaart en willen we ook personen met een handicap informeren over het bestaan ervan.”

Burgemeester Youro Casier, schepen Sonny Ghesquière, Bruno Buekens en Lien Deblaere.
Maxime Petit Burgemeester Youro Casier, schepen Sonny Ghesquière, Bruno Buekens en Lien Deblaere.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.