Première van ‘Altijd ergens oorlog’: “Acteren, dansen, alles door elkaar”

Een deel van de crew van ‘Altijd ergens oorlog’.
RV Een deel van de crew van ‘Altijd ergens oorlog’.
‘Altijd ergens oorlog’ wordt zaterdag 9 november om 20 uur in GC Forum een bijzondere voorstelling. Met twee bands, twee dansers, twee acteurs en één oorlog. Met daarbovenop speciaal voor de voorstelling twee craftbieren van Brouwerij Benoit. Het wordt alvast een unieke en energieke voorstelling over een oorlog van honderd jaar geleden en de oorlog van elke dag. De voorstelling is bijna volledig uitverkocht.

De basis is het stripverhaal ‘Altijd ergens oorlog’ van tekenaar Jimmy Hostens en scenarist Rino Feys uit Roeselare. Een oorlogstrip die in november 2016 voor het eerst verscheen en waarvan het tweede en afsluitende deel sinds oktober vorig jaar in de winkel ligt.

Op de planken staan TuRF en de Wervikse band Bluelink. Beiden zingen in het West-Vlaams. “Eigenlijk is het allemaal vorig jaar begonnen, toen we optraden tijdens Mith Fest in Kruiseke”, vertelt Gwen Temperman van Bluelink. “Rino Feys zag ons daar toen optreden. Hij is ook een gitarist en speelt bij TuRF. Hij was op zoek naar een tweede muziekband om het stripverhaal te brengen als theatervoorstelling. Het leidde tot een samenwerking. We gingen ook op zoek naar dansers en acteurs.”

Jimmy Hostens en Rino Feys (rechts) uit Roeselare met hun strip ‘Altijd ergens oorlog'.
Joke Couvreur Jimmy Hostens en Rino Feys (rechts) uit Roeselare met hun strip ‘Altijd ergens oorlog'.

Dansers

Visuele steun kwam er uit Kortrijk met dansers Ronja Callaerts en Bram Smans van The Cherry Dots. De groep werd pas echt volledig met de komst van actrice Sherly Vereecke (Wervik) en brouwer/acteur Christophe Benoit (Kortrijk). Sherly speelt al vele jaren bij toneelbende ’t Project.

“Rino kent Sherley en ze zag het direct zitten”, vervolgt Gwen. “De voorstelling is acteren, dansen, alles door elkaar. Met het schrijven van het script zijn we een jaar geleden begonnen. Zes maanden aan een stuk repeteren we elke zondagvoormiddag in een schuur in Dadizele. In totaal staan we met veertien op het podium. Het is eigenlijk allemaal begonnen met iets ludieks en gegroeid naar een groot evenement met een lichtshow en videoprojecties. Met Bluelink spelen we een zestal nummers. De voorstelling is twee keer drie kwartier, met een pauze.”

Boodschap

‘Altijd ergens oorlog’ is een voorstelling met een boodschap voor de buitenwereld. “In het leven is er constant een kleine of grote oorlog aan de gang”, vertelt Gwen. “Dat kan zeer divers zijn. Iemand kan bijvoorbeeld oorlog hebben met zijn of haar dochter, omdat ze niet wil studeren. Of de innerlijke oorlog van mensen, bijvoorbeeld een drama van zelfmoord. Alle dingen komen in de voorstelling aan bod. Op het einde brengen we de oorlog op het front. We brengen echt een mooie boodschap.”

De muziekband Bluelink.
Maxime Petit De muziekband Bluelink.

Script

Rino Feys schreef het script, Gwen Temperman hielp ook mee. “We kregen een vrije rol”, vertelt de ex-speler van onder meer Eendracht Wervik Toekomst Menen, WS Lauwe en RC Lauwe. “Iedereen had zijn inbreng in het script.”

Meer dan waarschijnlijk wordt ‘Altijd ergens oorlog’ een rondreizende voorstelling. “Bart Ostyn is een fan van Bluelink en deed een voorstel aan GC Forum, waar ze direct opsprongen”, aldus Gwen. “Bart is ook bezig met CC De Spil in Roeselare.”

Het blond bier Marietje en het bruin bier Mielke zal tijdens de pauze te proeven zijn en op de dag van de voorstelling exclusief worden verkocht in cafés Kapittel en Sultan.

Tickets kosten 14 euro en zijn te koop in het stadhuis van Wervik aan de balie Vrije Tijd. Info 056/95.24.60.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.