Oudste inwoonster Dina (105) overleden: “Ze is heel rustig en zachtjes van ons heengegaan”

Dina Vansteenkiste overleed op 105-jarige leeftijd.
Uitvaartzorg Billiet Geluwe Dina Vansteenkiste overleed op 105-jarige leeftijd.
Dina Vansteenkiste (105), de oudste inwoonster van Groot-Wervik, is afgelopen donderdag overleden in rusthuis Ter Beke in Geluwe. Dina groeide op in de wijk Ons Dorp in Menen. Zestien jaar geleden verhuisde ze naar het rusthuis. “Mijn schoonmoeder was een moedige vrouw”, vertelt Thérèse Guilbert uit Menen. “Ze aanvaardde het leven zoals het kwam.”

“Dina voelde zich sinds zondag minder goed en bleef in bed. Het was in die zestien jaar Ter Beke de eerste keer dat ze in bed bleef. We waren dat niet gewoon, want anders zat ze altijd in haar zetel aan het raam. In haar kamer was ze zo gelukkig dat ze naar buiten kon kijken. Naar de Reutelbeek, de koeien, de eendjes. Het is een troost dat mijn schoonmoeder geen pijn heeft gehad. De dokter had het over een natuurlijke achteruitgang. Ze is heel rustig en zachtjes van ons heengegaan.”

Dina Vansteenkiste en schoondochter Thérèse Guilbert in haar kamer met zicht op de natuur.
Maxime Petit Dina Vansteenkiste en schoondochter Thérèse Guilbert in haar kamer met zicht op de natuur.

Familie

Dina Vansteenkiste werd op 3 november 1913 geboren. Dina ging op haar veertiende werken als grensarbeidster in Halluin. Daarna was ze aan de slag bij De Witte Lietaer in Lauwe en later bij Tyber in Menen. Ze trouwde met Lucien Ostyn. Hij was destijds technicus bij gas- en elektriciteitsmaatschappij Gaselwest, het huidige Fluvius. Lucien overleed in 1972. Diana en Lucien hadden vier kinderen. Ondertussen zijn er ook al zeven kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen. 

Naast het verlies van haar echtgenoot overleden ook haar oudste zoon Willem (Menen) en zoon Walter (Menen). “Mijn echtgenoot Walter was huisarts en had veel patiënten in Menen en Geluwe. Hij is drieëntwintig jaar geleden gestorven”, zegt Thérèse Guilbert.

Dina Vansteenkiste vierde in november 2018 in Ter Beke haar 105de verjaardag.
Foto Petit Dina Vansteenkiste vierde in november 2018 in Ter Beke haar 105de verjaardag.

Natuur

Dochters Agnes en Marleen wonen in Bissegem en het Limburgse Koersel. Dina verhuisde in april 2018 naar een nieuwe kamer in de nieuwbouw van het rusthuis. “Ik heb hier mooi zicht van ‘te lande’”, zei de eeuwelinge toen in onze krant. “Ze zag zo graag de natuur”, weet Thérèse. “Ze was gelukkig in het rusthuis.”

Dina Vansteenkiste werd de tweede 105-jarige in Ter Beke. In december 2013 werd Anna Vanassche er ook 105 jaar. Enkele maanden later is ze overleden. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op donderdag 9 mei om 10 uur in de Sint-Dionysiuskerk in Geluwe

Een archieffoto uit november 2017, toen Dina Vansteenkiste 104 jaar werd. Ze is omringd door haar familie en een delegatie van het stadsbestuur.
Foto Vanthuyne Een archieffoto uit november 2017, toen Dina Vansteenkiste 104 jaar werd. Ze is omringd door haar familie en een delegatie van het stadsbestuur.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.