Oud-strijder (99) ontmoet koning Filip

Oud-strijder Raymond Van Slembrouck (rechts) in gesprek met koning Filip.
Foto Deleu Oud-strijder Raymond Van Slembrouck (rechts) in gesprek met koning Filip.
Oud-strijder Raymond Van Slembrouck uit Wervik, die in augustus 100 jaar wordt, heeft gisteren koning Filip ontmoet. De koning was aanwezig op de 75ste herdenking van de Leieslag in Kortrijk en bedankte er Raymond en vier andere oud-strijders voor hun inzet.

Raymond vocht 75 jaar geleden mee in de Leieslag. Hij werd er gevangen genomen en als krijgsgevangene moest hij te voet naar Aachen wandelen om daar zeven maanden te werken voor de bezetter. Raymond was bijzonder geëerd door het dankwoord van de koning "Ik ben om de een of andere reden altijd vergeten geweest als oud-strijder bij herdenkingen", vertelt hij. "Echt kwalijk heb ik dat nooit iemand genomen, hoor."


"Maar leuk vond hij het ook weer niet", pikt zijn zoon Ivan in. "Dus hebben we het voor deze herdenking zelf gemeld dat hij wel degelijk meegevochten heeft met de Leieslag. Ik zou hem om 9uur gaan halen vanmorgen in rusthuis Het Pardoen, waar bij verblijft, en om 8.30 uur zat hij al helemaal klaar te wachten op mij in de gang."


"Ik vind het heel belangrijk dat de oorlog niet vergeten wordt", besluit Raymond. (JME)