OCMW moet meer aan schuldbemiddeling doen

Het OCMW van Wervik stelt een sterke stijging bij de groep schuldbemiddeling vast: van 103 dossiers in 2015 naar 165 in 2016.

"Steeds meer jonge alleenstaanden en gezinnen hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen", zegt OCMW-voorzitter Sonny Ghesquière (sp.a). "Een laag inkomen maakt het niet eenvoudig om de vaste kosten, zoals huishuur en energie, te betalen." Het aantal dossiers van onbetaalde facturen voor gas, elektriciteit en water stijgt eveneens. Bij Eandis waren dat vorig jaar 254 dossiers, tegenover 238 in 2015. "Vaak wordt een budgetmeter geplaatst om problemen in de toekomst te vermijden", zegt de OCMW-voorzitter. "Sinds april vorig jaar kunnen mensen met een budgetmeter ook in het woonzorgcentrum Ter Beke in Geluwe hun kaart opladen." Zo waren er vorig jaar 5.804 oplaadbeurten, tegenover 4.639 in 2015.


Ook de waterfactuur is voor veel mensen een probleem. "Bij de dossiers van De Watergroep werden door onze tussenkomst oplossingen uitgewerkt, zodat een afsluiting van het waternet niet nodig was", zegt Sonny Ghesquière. Vorig jaar waren er 111 dossiers van onbetaalde facturen voor water, tegenover 80 in 2015. (DBEW)